povídka » Zahřmění
v Top10 2
hodnotilo: 33
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ray Bradbury

Zahřmění

Povídka vyšla i pod názvem:
Burácení hromu
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - cestování časem

originální název: A Sound of Thunder
originál vyšel: 28/06/1950

odkazy: 1x [film]

Komentáře:
Lucc  | **1/2 23.08.2010 09:22

Nechci řešit, který autor s cestováním v čase kvůli lovu dinosaurů přišel první. Případná neoriginalita není to, za co bych strhával body. Vadily mi spíš nemožné dialogy a chování cestovatelů. Bradbury umí napsat nádherné dialogy, když se jedná o 2 až 5 postav (viz Pobřeží při západu slunce), jak jich je tam ale víc, mluví a chovají se jako tupci (viz Město, Kaleidoskop). Celé to dorazila Bradburyho logická chyba v ekologii (extrapolace dopadu smrti jednoho motýla na budoucnost), která je na úrovni Zenónova paradoxu Achilles a želva.

Phoenix  | ***** 15.10.2010 12:23

Kdysi dávno jsem do kina zabloudila na film Lovci dinosaurů, který byl víc než podprůměrný, ale jako oddechovka se na to dalo vcelku koukat. A teď o mnoho let později jsem narazila na Bradburyho a jeho povídku, ze které film neomylně vycházel. Děj povídky mě tedy ničím nepřekvapil, i když konec nastal asi tak v polovině filmu (film řešil, jak z toho ven). Přesto mi konec, ke kterému se dobelhal film, vůbec nechyběl, protože bradburovské konce jednou větou toho dokážou říct víc, než hodina filmu.

Artran  | *1/2 11.05.2012 09:09

Nevím, proč si Bradbury dává takovou práci s logickým vysvětlením mávnutí motýlích křídel, když to ve svém důsledku stejně nedomyslí. Pokud by stačila jakákoli drobnost ke změně časových náležitostí, pak stačí i to, pokud praještěr zemře o ty dvě minuty dříve a svým tělem rozmáčkne jakéhosi broučka, který si to shodou náhod šinul o pár metrů dál. Kdyby se na tyhle úvahy Bradbury vybodl, tak pak nebude ani ve čtenáři vyvolávat tyhle myšlenkové pochody. Navíc to jednání postav…

louza  | **** 09.06.2015 13:09

Klasický mustr. Lovci dinosaurů v minulosti a efekt motýlích křídel. Těžko říct byl-li Bradbury úplně první. Byl však v roce 1950 určitě jeden z prvních, kdo tuto myšlenku rozpracoval tak detailně a popsal tak strhujícím jazykem.

Methat  | ***** 02.12.2015 12:03

Butterfly efekt ako vyšitý zo sprievodcu Cestovania časom. Keby ste niekedy cestovali časom, odporúčam prečítať túto poviedku. Geniálna.

Sherudan  | ***** 10.05.2020 20:29

Pramáti všech povídek o časových paradoxech a „motýlím efektu“. Jak to bude s pravopisem, když v minulosti něco malého změníme? Jak skvělá povídka, tak debilní film (Lovci dinosaurů)



WebArchiv - archiv českého webu