povídka » Červi země
hodnotilo: 28
87%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert E. Howard

Červi země

Povídka vyšla i pod názvem:
Pomsta ze země
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Povídka patří do světa: Hyborian

originální název: Worms of the Earth
originál vyšel: 11/1932

Komentáře:
Garagun  | ***** 28.11.2010 13:33

Určitě nejlepší povídka o Branovi a podle mě jedna z nejlepších Howardových povídek vůbec (byť z nějakého důvodu poněkud opomíjená). Bran Mak Morn se chce pomstít Římanům za vraždu svého soukmenovce a uvede kvůli tomu do pohybu síly ze zemských hlubin, které by bylo lépe nechat spát. Děj je v podstatě velmi jednoduchý, ale sugestivní popisy a všudypřítomná atmosféra prastarého zla dělají ze čtení této povídky nezapomenutelný zážitek. Je to více horor než akční příběh, což ale beru jako plus.

KeB  | ****1/2 10.05.2011 10:04

Povídka je přímým prologem k tomuto: http://www.legie.info//kniha/395-karl-edward-wagner-legie-stinu Akorát nechápu proč to pan Pilch přeložil jako „Pomsta ze země.“

Methat  | ***** 15.06.2011 15:04

Silná, atmosférická poviedka o „pekle“, do ktorého sa odváži vstúpiť Bran, aby sa mohol pomstiť Rímu za bezohľadné zabitie človeka svojej krvi. Ako ale zistí, netvorovia ukrytí pod zemou môžu byť ešte horší než sám Rím. Howard len mlhavo opísuje príšery z pekla a je len na čitateľovi, akú má predstavivosť a čo všetko si sám predstaví, až ho bude mraziť…

tartan  | **** 08.08.2011 22:05

Poviedka, ktorá vyniká najmä svojou sugestívnou, stiesňujúcou atmosférou, pomenej už akciou. Aj tak si myslím, že z toho Bran Mak Morn vyšiel pomerne ľahko – nato s čím si zahrával a čo mu hrozilo ;-)

Caderly  | ***1/2 15.08.2011 23:13

Povídka, jejíž vysoké hodnocení je mi záhadou. Na vině samozřejmě může být skutečnost, že mi je Bran Mak Morn z Howardových hrdinů asi nejméně sympatický, a zpola jsem proto doufal, že jej potká obvyklý konec hrdinů Lovecraftových povídek. I když se ale pokusím zhodnotit povídku objektivně, stále nechápu, co na ní připadá ostatním recenzentům tak úžasného. Inspirace Lovecraftem je zřejmá a atmosféra povídky špatná není, nicméně jako horor příběh zas až tolik nefunguje. Pokud jde o akci, ta se téměř nevyskytuje a děj je celkově velmi jednoduchý, bez jakéhokoliv většího překvapení. Dokonce ani závěr povídky mne nijak neuchvátil. Původně jsem proto uvažoval i jen o třech hvězdičkách, nakonec sice dávám tři a půl, ale na procenta bych to hodnotil jen asi na 67%.

louza  | ****1/2 25.11.2019 13:40

Král Bran bojuje proti Římanům okupující jeho zemi s pomocí starobylé rasy jejíž pomoc se ukáže být dvoubřitá. Pěkná povídka, kde Howard hezky křísí barbarskou špinavost střední Evropy před pár tisíci lety. Pěkný místy brutální a špinavý text. Velmi dobrá povídka.



WebArchiv - archiv českého webu