povídka » Poutníci časem nikdy neumírají
hodnotilo: 23
71%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Jack McDevitt

Poutníci časem nikdy neumírají

Kategorie: sci-fi - cestování časem

originální název: Time Travelers Never Die
originál vyšel: 05/1996

Komentáře:
idle  | ***1/2 20.05.2011 16:00

Časovka. Já časovky celkem ráda, ale mám takové svoje chápání toho, jak by to „mělo“ fungovat, takže mi ho buďto můžete splnit, a pak se v tomto směru nedozvím nic nového, nebo to pojmout jinak a riskovat, že se mi to nebude líbit. Tohle je ten druhý případ. Zápletka není špatná, ale ničím zásadním mě nepřekvapila a k některým bodům vývoje bych měla pár námitek. Je to ale čtivé, takže suma sumárum nějakých 75% bych přidělit mohla.

Dilvermoon  | **** 20.05.2011 19:47

Jack McDevitt není žádný mladík, je vrstevníkem třeba Nivena, Brunnera nebo Saberhagena. A je to znát na jeho románech, které se hodně blíží pojetí A. C. Clarka, ale i na povídkách, ve kterých se také nevyžívá v přizpůsobování se moderním trendům, ale píše si po svém a pro mě velmi přitažlivě. Tady máme klasickou tradiční časovku s detektivní zápletkou, kterou jsem si v pohodě užil jako oddechovku, protože tou také je. Závěr je jakoby otevřený do stejnojmenného románu, který ale vyšel až za 13 let, tak kdo ví, jestli s něčím takovým počítal. Každopádně by nebylo od věci román u nás vydat, základ je tu solidní a tak uvidíme.

louza  | ***1/2 31.08.2011 17:46

Řemeslně velmi pěkně a čtivě napsaná povídka, která ovšem v závěru trochu vyšumí do ztracena. Není žádný div, že se jí autor odhodlal rozepsat do románu. Potenciál na to určitě má.

gokudo  | **** 08.10.2013 09:21

Velmi prijemna detektivni casovka od jednoho z poslednich spisovatelu klasicke sci-fi.



WebArchiv - archiv českého webu