povídka » Síla života
hodnotilo: 17
72%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Dmitrij Alexandrovič Bilenkin

Síla života

Povídka vyšla i pod názvem:
Tlak života
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: Давление жизни ▫ Davlenie žizni
originál vyšel: 1970

Komentáře:
Phoenix  | **** 20.02.2012 09:38

Povídka sleduje poslední chvíle života jednoho člověka, který se nešťastnou náhodou ocitl na Marsu mimo kolonie, pouze se zásobou kyslíku na několik hodin. Bohužel si od narození nese jistý handicap, který mu situaci ani trochu neulehčuje. Nebo že by ano?!?

Nelson  | *** 14.05.2017 10:38

Spíše průměrnější povídka o mikrobiologovi, který ztroskotá během letu na Marsu. Zásoby kyslíku mu nestačí na to, aby dorazil do nejbližšího tábora. Kyslík mu pomalu dochází, ale boj o život nechce vzdát.

Gaarq  | ** 12.08.2020 09:33

typická nová sovětská SF, která už utíká od budovatelských témat a soustředí se na člověka jako takového, na jeho psychologii a charakter, nicméně to dělá způsobem dosti prehistorickým i ve své době (a stále budovatelským, ale tomu za režimu nešlo uhnout). sovětský člověk bojuje a vítězí! i toho boha ze stroje bych autorovi odpustil, ale tak nějak nemůžu ten sovětský hurá-styl. při čtení barvitého líčení v závěru mi vytanul na mysli ljoška meresjev (příběh opravdového člověka) a už jsem se toho obrazu nemohl zbavit. ech, volga, volga, širá řeka, rovný kraj…



WebArchiv - archiv českého webu