povídka » Malá bohyně
hodnotilo: 28
82%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Ian McDonald

Malá bohyně

Kategorie: sci-fi

originální název: The Little Goddess
originál vyšel: 06/2005

Komentáře:
idle  | ****1/2 16.08.2011 09:27

Povedená povídka, stavící na působivém kontrastu – a koneckonců vlastně i spojení – hinduistických tradic a moderních technologií. Prostředí mi není zrovna známé, ale díky drobným detailům jsem měla pocit, že si ho dokážu představit. A ne, těmi detaily nemyslím všudypřítomné vysvětlivky, které mi nutně připomněly Wericha („…a já bych na to kydnul trilogii…“). :)

Ze zahraničních povídek tohoto čísla se mi líbila nejvíc (domácí sekci ještě nemám přečtenou).

lamahe  | **** 19.08.2011 15:06

Priznám sa, spočiatku som mal problém začítať sa do tejto najdlhšej poviedky čísla. Aj keď boli „Kumárí“ a „nevestovské“ pasáže veľmi exotické, prišlo mi to dosť nafukované. Hromada cudzích výrazov (aj keď vysvetlených) to navyše dosť trieštila. Možno je to aj tým, že som ešte nečítal Rieku bohov (napriek tomu, že na mňa už dlhšie hľadí z police). No faktom je, zatiaľ čo hlavná hrdinka je vykreslená veľmi dôkladne, s vedľajšími postavami a ich zanesením do deja som sa nestotožnil. Ako sa však dejom mihol brahmanský manžel a prišlo pašovanie sintelov, už to chytilo spád a až do konca som sa bavil skvelo.

Dilvermoon  | ****1/2 29.09.2011 19:28

Je znát, že Ian McDonald má kulturu Indie a Nepálu podrobně nastudovánu. Vysvětlivky pod čarou byly naprostou nutností, i přesto, že jsem četl Řeku bohů. Text je nabitý dějem a popisem tamní kultury a přesto čtivý a kvalitní. V kombinacích starých kultur a moderních technologií si autor libuje a dělá to dobře. A závěr – ten na mě zapůsobil dost emotivně.

ladynka  | *** 28.07.2016 20:11

S postupujícím dějem přibývají sci-fi detaily a tím se pro mě zlepšuje pojetí povídky, která zpočátku ani jako sci-fi nevypadá.



WebArchiv - archiv českého webu