povídka » Karteziánské divadlo
hodnotilo: 21
77%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Robert Charles Wilson

Karteziánské divadlo

Kategorie: sci-fi

originální název: The Cartesian Theater
originál vyšel: 01/2006

Komentáře:
idle  | **** 14.11.2011 23:44

A zase jedna povídka, u které vlastně nevím, jak skončila. Zato vím, že až za nás budou všechno dělat stroje a Alzheimer se bude řešit protézou, budou si lidi vymýšlet podivné zábavy. I když to se vlastně dělo vždycky, ne? Tady by se i filosof uplatnil, ale hlavní hrdina to určitě nebude.

Julianne  | **** 22.11.2011 12:58

Od chvíle, kdy byl čtenáři představen Novembre, už mi byla zápletka jasná, ale to nic nemění na tom, že Karteziánské divadlo je velmi pěkná povídka – naopak pro mě získala ironický nádech a větší zajímavost ještě před „odhalením“. Plus za výborný nápad, který byl vlastně velmi jednoduchý – a přitom originální, protože takové zpracování jsem ještě nepotkala (snad jen – následuje malý SPOILER – trochu jinak ve Vyslancích mrtvých).

lamahe  | **** 25.11.2011 01:00

Veľmi dobré uzatvorenie v priemere veľmi silnej zahraničnej sekcie tohto čísla. Z týchto poviedok sa najviac drží pri zemi (aj pri Zemi ;)), zato možno aj vďaka tomu je najlepšie čitateľná a zároveň má najúdernejší záver. Noirová hra so smrťou, od ktorej sa nedajú odtrhnúť oči, v závere odkazuje na dielo veľmajstra SF, ktorého meno by bolo v tomto komentári predsalen ľahkým vyzradením.

Dilvermoon  | *** 01.04.2012 23:02

Romány R. CH. Wilsona mám moc rád. Ale tato povídka… nebudu tu hodnotit literární kvality, jen to, jak mě bavila. No, kulisy budoucnosti zajímavé – konzultace s dědečkem po smrti, vlastně s jeho obrazem pomalu ztrácejícím funkce, neobvyklé ekonomické poměry na Zemi a tak. Ovšem podstata povídky byla pro mě dost neatraktivní a to i přes dobrou pointu, díky které dávám 3*.

squire  | **** 11.12.2012 18:18

Druhá výtečná povídka tohoto čísla, škoda jen, že od půlky už bylo jasné, jak to dopadne a kdo je onen anonymní klient:) Scéna z divadla mi svou mrazivou psychologií připomněla scénu z filmu Prestige, taky docela silná.



WebArchiv - archiv českého webu