povídka » Smrtilka
hodnotilo: 25
80%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Ted Kosmatka
Michael Poore

Smrtilka

Kategorie: sci-fi

originální název: Blood Dauber
originál vyšel: 10/2009

Komentáře:
BorgDog  | **** 19.12.2011 12:54

Zajímavá věc. Neokázale depresivní povídka, kde by se fantastický prvek dal označit za méně podstatný – ale přesto zůstane v paměti. Nejspíš je to právě atmosférou temnoty, únavy a rozčarování z vlastního života, které leckomu přijde velmi povědomé. Genetické odskoky působí poněkud nezáživně, ale mají svůj účel a konec je překvapivě silný. I když si nejsem jistý, zda je právě hmyz opravdu tím zdrojem, ze kterého čerpat životní inspiraci.

Každopádně, Ted Kosmatka mě začíná zajímat.

lamahe  | ****1/2 29.12.2011 23:45

Luxusná poviedka, ktorú som dal na jedno nadýchnutie (OK, prakticky som sa nadýchol viackrát ;)). Extrémne čítavá vec so skvelou psychológiou hlavnej postavy a výborným nápadom. Bell, štandardný ošetrovateľ v ZOO s nadštandardným vzdelaním a podštandardným príjmom, sa trochu extrémnym spôsobom borí s problémami, ktoré postretli nejedného čitateľa. A sú to jednak konfrontácie, ktoré robia text zaujímavým (najmä s manželkou Lin ale aj s personálom ZOO, hlavne Coleom), ale aj zmienený, výborne spracovaný nápad z oblasti biológie, ktorým je akási evolúcia evolúcie (reprezentovaná v entomologickom prostredí). V prvých dvoch tretinách textu jasná asociácia s Martinovými „Piesočníkmi“ (zodpovedná za značnú časť napätia u mňa), našťastie rozuzlenie je veľmi svojbytné a pôsobivé. Skutočná lahôdka. Malá výhrada ide mimo poviedku – napísala ju síce dvojica autorov, ale medailónik na záver má len Ted Kosmatka ;)

idle  | **** 03.01.2012 09:20

Kontrast bezútěšné životní situace se zajímavým (vzrušující by bylo asi příliš silné slovo pro činnost, kde se pokroky dělají v řádu měsíců) zkoumáním neznámého hmyzího druhu. Z nějakého důvodu mi přišlo, že se to celé odehrává na hrozně malé ploše – pár postav, pár kilometrů čtverečních, divadelní pódium bez většího kontaktu se zbytkem světa, ten by tam vlastně skoro nemusel být.

KeB  | ***** 09.01.2012 16:48

Těžko komentovat tam, kde už všechno řekli ti předemnou… Za sebe jen dodám, že pokud se vám, tak jako mně, nelíbil Egan, je tohleto nejlepší povídka z daného čísla. Je to až nonfantastické, ale přesto skvělé.

louza  | **** 16.01.2012 12:35

Kosmatka evidentně neví co je to povídka, protože jinak by čtenáře nezatěžoval (stejně jako ve Zrádném světlu) s osobním životem hlavního hrdiny nijak nesouvisejícím s hlavní linií vyprávění. Ta samotná je však velice životaschopná a úvaha o vysoce adaptivním hmyzu velmi originální. Kosmatka ja velmi nadějný autor, který by v tandemu se zkušeným redaktorem dokázal zcela jistě vytřít čtenářům zrak.

jasonix  | ****1/2 20.01.2022 13:56

Zoologická zahrada je nebezpečné místo. A v téhle se najdou i nebezpeční zaměstnanci. Autor nás provází bestiářem živočichů i lidí, dává nám nahlédnout do jejich psychologie a zvyků, k tomu se postupně pootvírá poklička protagonistovy lůzrovské existence. Tato vícevrstevnatá povídka nabízí jako fantastický motiv alternativní mechanismy evoluce (jež je spíš revolucí), které jsou nejen podnětem k zamyšlení, ale i mrazivým impulsem pro čtenářovu amygdalu. Darwin by asi koukal. Celkové ladění a bizarnost mi trochu evokují vynikající báseň Miroslava Holuba „Láska, jak se říká“, kde se podivuhodné kolo dějin otáčí na pozadí páření kudlanek.



WebArchiv - archiv českého webu