povídka » Lidé z Marin-Gotte
hodnotilo: 11
35%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Vladimír Zábrodský

Lidé z Marin-Gotte

Kategorie: sci-fi

Komentáře:
BorgDog  | **1/2 19.12.2011 13:17

Typický Zábrodský. To znamená myšmaš všeho možného, kdy do půlky skoro nechápete, co se vlastně děje a pak se sice jakž takž chytíte, ale stejně až do konce kroutíte hlavou. Problém autora není v tom, že by neuměl psát, problém je, že se nedokáže rozhodnout, CO chce psát. Jestli vesmírný horor „vetřeleckého“ typu, sociální studii lidí vytržených z „Matrixu,“ humornou parodii nebo něco úplně jiného. Zde navíc chaos ještě umocňuje příliš velké množství postav. Zábrodskému asi nejvíce sedí opravdu ten horor a domnívám se, že u něj by měl zůstat – narážky na Vetřelce byly skutečně zábavné i s tou doslovnou citací a Řádem Ellen Ripleyové. Naopak lingvistický motiv a odstavec jemu věnovaný byl WTF kůl v oku.

V autorově tvorbě patří tahle povídka ještě k těm lepším, přesto nemohu dát víc jak 50%. Tyhle slepence mi prostě až na úplné výjimky nesednou.

idle  | *1/2 07.01.2012 23:31

Zase jednou povídka, kterou jsem nedočetla. První seznámení se situací vypadalo zajímavě, ale s tím množstvím postav se děj zkomplikoval, roztříštil a znepřehlednil. Nebylo mi zřejmé, o co komu vlastně jde a nikdo mi nepřirostl k srdci natolik, aby mě zajímalo, jak to dopadne.

KeB  | ** 11.01.2012 15:44

Takže: Povídku jsem dočetl což znamená, že úplnej brak to není :) Děj roztíštěný jako rozsypané puzzle. Postavy dokonale nepopsané a nezapamatovatelné. V půlce jsem přestal řešit kdo je kdo. BorgDogem vzpomínané lingvistické okénko naprosto zbytečné, celý ten podivný cizí jazyk je podle mě zbytečný motiv. Nápad na Gaussův vesmír neoriginální, ale obstojný. Stěhováci – dobrý nápad, ale zoufale nedotažený. Celá ta Stěhovácká linka a válka je prostě divná. A nakonec to jediné co mě zaujalo „VěC,“ s touhle potvorou by se dal napsat dobrý horor, vymyšlená je dobře, ale takto je to jen nemastné neslané monstrum, co na jedné straně je hustokrutý a smrtící a ve finále je to sráč, co ho mariňáci namelou na šrot. Povídku jsem četl včera a už si z ní pamatuju jen pár motivů a žádné jméno…



WebArchiv - archiv českého webu