povídka » Záchrana Apolla 8
v Top10 1
hodnotilo: 27
85%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Kristine Kathryn Rusch

Záchrana Apolla 8

Kategorie: sci-fi

originální název: Recovering Apollo 8
originál vyšel: 02/2007

Komentáře:
idle  | ***** 10.01.2012 14:28

Historie dobývání vesmíru tak trochu jinak – a tím nemám na mysli okolnost, že se zdejší let Apolla 8 nevydařil tak pěkně, jako to známe my. Rozdíl je v motivaci jedním dětským snem, která popohnala dobývání vesmíru snad ještě o něco rychleji, než studená válka.

Na celé povídce vlastně není nic extra výjimečného, ani ohromující originalita, ani strhující závěr, ale celá prostě funguje a četla se mi příjemněji než cokoliv za pár posledních čísel, takže se nebojím hodnotit plným počtem.

Dilvermoon  | ***** 15.01.2012 15:40

Krásně dlouhé, krásně hladce plynoucí a krásně věrohodné vyprávění z mírně alternativního světa o snech a cílech, které dokáží člověka podpírat a dodávat mu sílu po celý život. Není nic horšího a prázdnějšího než život bez hlubšího zájmu o cokoliv.

Příběh není akční, ale napětí mu rozhodně nechybí. Mám dokonce pocit, že jsem podvědomě odkládal chvíle, kdy dojde k plnému odhalení konkrétních nálezů a vychutnával jsem si očekávání.

Dokonce mě absurdně napadlo, že James Lovell přitahuje průšvihy, protože byl i velitelem Apolla 13, pak mi došlo, že to je paralelní Lovell. :-)

louza  | **** 24.01.2012 19:21

Velmi slušná, mírně archaicky a hlavně civilně napsaná novela vyznávající se z lásky k vesmíru. Sci-fi je tu nutná, nikoli však hlavní reálie. Hlavní roli hraje člověk, jeho tužby a dětské sny.

lamahe  | ***1/2 21.02.2012 12:37

Veľmi príjemný príbeh z alternatívnej reality začínajúci v roku 1968 a končiaci niekde v blízkej budúcnosti. V pozvoľne plynúcej poviedke nie je v podstate žiaden otvorený konflikt – je to príbeh o životnej ceste. Dostáva sa v ňom do popredia dôležitosť osobnej motivácie a cieľa. Pasáže z vesmíru sú zaujímavým korením, aj keď sa z nich mohlo vyťažiť o niečo viac pocitu úžasu. Text je podľa mňa trochu natiahnutý, aj keď sa číta veľmi pohodovo. SPOILER: Za zaujímavý považujem predpoklad autora, že tragédia jednej vesmírnej misie viedla paradoxne k neskoršiemu rozmachu celého vesmírneho programu (zrejme aj cez spomínanú motiváciu jednotlivca).

fialka  | **** 14.03.2012 09:58

U mna „len“ 4 hviezdy. Prva asi polovica je aj za 4,5, atmosfera v tej casti bola fakt uzasna. Ku koncu uz to zacalo stracat zo svojho kuzla ale celkov velmi dobra poviedka.

quinnet  | ***** 08.04.2012 10:52

Alternativne SF je moj najmenej oblubeny zaner SF, no tato poviedka ma dostala. Neviem preco, ale pripomenula mi inu poviedku, konkretne – Dějiny smrti z pera Mortimera Graye – podobna vystavba deja a rozmach napriec casom



WebArchiv - archiv českého webu