povídka » Císař Marsu
v Top10 1
hodnotilo: 31
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Allen M. Steele

Císař Marsu

Kategorie: sci-fi

originální název: The Emperor of Mars
originál vyšel: 06/2010

Komentáře:
idle  | **** 11.01.2012 09:40

Tak jsem se po dočtení na chvilku zamyslela, kde tu byl ten fantastický prvek, než mi došlo, že lidmi obývané stanice na Marsu zatím v naší realitě ještě nefrčí. :) I když je vzdálenost mezi planetami důležitou součástí zápletky, celý příběh působí vlastně dost civilně.

Dilvermoon  | **** 14.01.2012 09:52

Prostě pohodová pěkná povídka, která se kromě sci – fi dá částečně zařadit i do alternativní historie. V této chvíli sice na Marsu skutečně trůní Phoenix s DVD na palubě, ale Mars Polar Lander rozhodně nezahučel ihned po startu zpět do Atlantiku, nýbrž k Marsu doletěl a selhal až tam po vstupu do atmosféry.

Odkazy na sci – fi díla, většinou u nás známá, jsou také osvěžující a s poslední větou povídky nelze než souhlasit.

Caderly  | *** 15.01.2012 15:38

Vypadá to, že odkazovat na hromadu jiných literárních děl či spisovatelů je dobrý způsob, jak se v USA přibližít k získání některé z prestižních sci-fi cen (viz také McDevittova Pobočka Fort Moxie). Jinak si nedokážu vysvětlit, za co tahle lehce naprůměrná povídka získala minulý rok cenu Hugo (ve srovnání s konkurenčními povídkami Seana McMullena a Erica Jamese Stonea to byla slabota). Jde o komorní příběh s nevýraznou pointou vyprávěný z pohledu bývalého velitele vesmírné stanice na Marsu o jednom z jeho pracovníků, který v důsledku tragédie zešílel, a snahách zbývajícího osazenstva stanice mu nějak pomoci.

lamahe  | **** 23.01.2012 13:09

Napriek istým neradostným okolnostiam v deji má táto poviedka, odohrávajúca sa v marťanskej kolónii, extrémne pozitívny náboj. Tento plynie primárne z tolerantného chovania obyvateľov kolónie k jednému z jej menej šťastných členov, sekundárne z množstva referencií na klasickú SF literatúru venovanú Marsu a jeho dobývaniu. Kvôli názvu som k poviedke pristupoval s miernym dešpektom, nakoľko navodzoval dojem, že pôjde práve o nejaké „retro dobrodružstvo“. Nastalo však príjemné prekvapenie, keď boli tieto príbehy z praveku SF veľmi zaujímavo zapracované do veľmi seriózneho až dramatického príbehu. Posledná veta je síce trochu agitačno-patetická (aj keď súhlasiť sa s ňou dá), ale inak jednoznačná spokojnosť.

KeB  | ***** 30.01.2012 17:47

Mně se to líbilo moc! Podle mne je to nejlepší povídka čísla. Nejspíš mi tragédie jedince přišla zajímavější, než miliardář co si plní sen. Z povídky vypravované šéfem stanice na Marsu sálá touha tomu nešťástníkovi pomoci. A nebo mu to aspoň nekomplikovat :)

louza  | **** 31.01.2012 10:53

Velmi pěkně odvyprávěná povídka kladoucí důraz na osobní problémy účastníků vesmírných cest, které velcí sci-fi spisovatelé moc neřeší.

Polinius  | **** 24.03.2012 15:08

Souhlasím s tím co už zde bylo napsáno. Těžko vymyslet něco nového do hodnocení. Četlo se to dobře.



WebArchiv - archiv českého webu