povídka » Horalova čest
hodnotilo: 23
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Robert M. Wegner

Horalova čest

Kategorie: fantasy

originální název: Honor górala
originál vyšel: 2006

Komentáře:
GeRony  | **** 13.01.2012 15:14

Hned prva poviedka zbierky je kvalitna temna a akcna fantasy s miernym presahom. Rozhodne navnadi na dalsie citanie.

Gilbert  | **** 22.01.2012 20:30

Souhlasím, že jde o dost dobrý úvod. Temná, akční povídka o pronásledování kmene mágů-kanibalů , připomněla mi conanovské povídky, odehrávající se na „hranici“ s piktskou divočinou (srovnání s Conanem, oněmž píše Kostelník já beru jako plus:)). S některými větami jsem měl taky trochu problém, nevím, jestli je to překladem neo autorovým stylem psaní, ale dá se na to zvyknout.

Majkl  | *** 14.02.2012 12:09

Súhlasím s Kostelníkem, aj keď nehodnotím tak prísne. Mám pocit, že sa jedná o jednu z autorových prvých poviedok, postoj aherov mi tak nevadil, ako záverečné zameranie sa len na hlavného hrdinu a následné useknutie príbehu. A pointa je celkom pekná, škoda len, že ju (aj vďaka tomu, že sa jedná o prvý text knihy, prvý text z autorovho sveta) objasňuje hlavný hrdina, radšej by som na ňu prišiel sám.

Madam Brbla  | ***1/2 30.08.2013 09:51

První povídka Wegnerovy sbírky není žádný zázrak, ale naznačila mi dost o autorově světě a co mohu očekávat od dalších příběhů: postavy nepříliš psychologicky vypiplané, přesto sympatické, solidní atmosféru – v tomto případě zasněžených hor, zápletky nijak složité, ovšem se snahou o přesah k zamyšlení, dojde na drsně násilné scény a nebude scházet napětí. To je skoro vše, co momentálně potřebuji; jen si odpočinout u akčněji laděného dobrodružství. 74%

epco55  | ***1/2 19.03.2015 08:55

Dobry zaciatok, atmosfera, tajomno, tempo, vsetko tak ako ma byt. Pride zaver a s nim zlom, poviedka konci na dvoch strankach, velitelovi vsetko zopne v jednej sekunde, pekne to vysvetli a koniec.

Lucc  | *** 19.11.2018 14:13

Navnaděn pěkným hodnocením se pouštím do meekhánského světa. První povídka je slušně nahozený háček, kterým nás autor seznamuje se světem a postavami. Příběh nově se tvořící vojenské jednotky konfrontované s nelidskými magickými experimenty a nutností přijmout diktát cizí pomoci víceméně nepřátelského druhu bytostí má určitý přesah a takovou tu hřejivou humanitu navzdory osudu, ale také dost zmatených vět, ať už kostrbatě přeložených nebo neobratně napsaných. Neměl jsem vždy pocit, že přesně vím, kde a kdy jsem a co se odehrává, což se mi u Sapka, kterého miluji a kterému se Wegner, jak jsem doufal, podobá, snad nikdy nestalo. Také magie je chaos (ale proč ne) a ekonomicky mi svět nedává moc smysl (docela hustě obydlené drsné hory a v nich dokonce pravidelná jednotka armády, která je má strážit mimo jiné před tlupami banditů, kteří ale netuším, jak by se uživili), ale není to úplně špatné a rozhodně budu číst dál.



WebArchiv - archiv českého webu