povídka » Všichni jsme Meekhánci
v Top10 6
hodnotilo: 25
91%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Robert M. Wegner

Všichni jsme Meekhánci

Kategorie: fantasy - hrdinská fantasy - military

originální název: Wszyscy jesteśmy Meekhańczykami
originál vyšel: 17/06/2009

Komentáře:
GeRony  | ***** 13.01.2012 15:21

Neda mi inak, ako hodnotit 100%. Ano, zufalu poslednu obranu par stoviek bojovnikov voci tisicovej presile sme tu uz mali MNOOOOOHO krat (300, Legenda od Gemmella, a konieckoncov aj bitka o Helmov zlab v PP), no cita sa to neuveritelne dobre a obrancom budete tak fandit, az skoro zabudnete dychat a ano, nasla by sa aj nejaka ta slzicka a rozhodne sa za to nehanbim!!!

Gilbert  | ****1/2 22.01.2012 20:41

Oddíl poručíka Kennetha eskortuje zajatého špeha a cestou desátník Verhann vypráví příběh o tom, jak malá jednotka meekhanské pěchoty bránila údolí před mnohonásobnou přesilou, aby vykoupila čas uprchlíkům. Klasické schéma, jak zmiňoval GeRony, ale skvěle fungující, navíc ozvláštněné stylem vyprávění. Jak jsem si při četbě první povídky vzpomněl na Howarda, nad zde popsaným příběhem zoufalé obranné bitvy plným hrdinství by i mistr Gemmell uznale pokýval hlavou.

Schramm  | ***** 13.05.2012 15:48

Jednoznačně nejlepší povídka sbírky. Aneb jak se dá na první pohled tisíckrát omletému tématu dát silná atmosféra.

epco55  | ****1/2 27.03.2015 15:33

Vyborne napisana poviedka na temu hrstka proti presile. Hrdinstvo, sebaobetovanie a nutnost obranit tych co su na to odkazany aj proti ich voli je tu podavane v takej miere a pritom bez prehnaneho patosu az sa taji dych.

Lucc  | **** 25.11.2018 16:00

První povídka ještě trochu šlapala vodu, ale touto se autor odrazil od břehu a mocnými tempy čeří vodu. Hrdinskost z povídky kape jak chladná voda z rampouchu při oblevě, poměrně složitou stylistikou nám dává autor plnými doušky ochutnat svět meekhánského impéria a vlastně ani nevím, proč nehodnotím výše, ale jiné povídky se mi v knize líbily víc. Částečně za to může nešikovnost autora, kdy vypráví příběh v příběhu a ještě k tomu otevírá další linky s celou situací nesouvsející a já byl občas zmaten co se děje a kde nebo kdy zrovna jsem. Nestalo se mi to v knize poprvé ani naposledy a docela mne to štvalo. O nešťastných nezapamatovatelných jménech postav se zmíním i v komentu k celé knize.



WebArchiv - archiv českého webu