povídka » Na ďáblově schodišti
hodnotilo: 14
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Joe Hill

Na ďáblově schodišti

Povídka vyšla i pod názvem:
Ďábel na schodech
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: The Devil on the Staircase
originál vyšel: 06/2010

Komentáře:
Gaarq  | **** 02.06.2012 17:11

docela dobrá povídka, která mě trochu zklamala barvotiskovým závěrem, ale jinak výborné. formální stránka je spíše estetická (a na mě nezabrala) než funkční, ale budiž. scéna s nákupem ptáčka je vrcholem povídky, nabitá a děsivá.

Jajoch  | ***** 05.09.2012 21:49

Nejlepší povídka v antologii. Geniální nápad s grafickou podobou, silný příběh, důstojné zakončení. Paráda.

Madam Brbla  | ****1/2 14.01.2015 09:24

Joe Hill se nebojí experimentů. Do vcelku klasické tragédie napasoval faustovské prvky, prošpikoval příběh zvláštní, silnou atmosférou, nezapomněl přidat koření aktuálních problémů a vše podpořil zajímavou grafickou formou (trochu znesnadňující čtivost, přesto ty stupňovitě zvolené odstavce k povídce padly jak prsty do nosu). 89%

Strýček Biolit  | ***1/2 25.11.2021 21:10

Zaujme (ne nutně v pozitivním slova smyslu) spíše „schodovým“ tiskem, než obsahem. Pokud si člověk odmyslí dadaistické choutky autora, dostane příběh se snovou atmosférou (trochu připomínající HPL), jehož časová a místní rovina se zdá býti zahalena mlhou a tajemstvím (i když v povídce je vše potřebné, aby ji čtenář bez problému rozklíčoval). Za mě nic extra.

jasonix  | ****1/2 11.04.2023 09:19

O síle pokušení, o zločinu a lži. Alegorický text připomínající legendu, taková moralita bez moralizování; s faustovskými aluzemi. Magická atmosféra kamenných (i typografických :-) ) schodišť v kombinaci s milostným citovym zmatkem a poblouzněním potencuje uhrančivost povídky.

louza  | ****1/2 13.07.2023 08:39

To je Hill jakého mám rád. Břitký a nápaditý. Skvěle odvyprávěný. Čpící originalitou a sympaticky provokující. Hlavní hrdina žije v kopcovité krajině na útesech (což nepřehlédnete) a otevře zapovězená dvířka do neznáma. Čtivé, svojsky poetické a s dobrým závěrem. Paráda.



WebArchiv - archiv českého webu