povídka » Zvláštní ekonomika
hodnotilo: 23
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Maureen F. McHugh

Zvláštní ekonomika

Povídka vyšla i pod názvem:
Čudné počty
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Special Economics
originál vyšel: 05/2008

Komentáře:
idle  | **** 24.02.2012 22:01

Trochu mi připomněla povídky Iana McDonalda z dřívějších čísel – také jsme v Asii (i když na jiném konci), v blízké budoucnosti, a i když dostaneme příležitost zahlédnout něco z nových technologií, příběh se spíš zaměřuje na související (či nesouvisející, ale současně probéhající) společenské změny.

KeB  | ***1/2 02.03.2012 00:28

Pořád jsem přemýšlel odkud tenhle firemní postup (doufám, že to není spoiler) znám. Přišel jsem na to, je to (spoiler). Jeho rodiče řešili ten samý problém. Bohužel se mi závěr této povídky nezdá reálný a podle mě je na hranici logické chyby. Napsané je to příjemným způsobem, který se dobře čte. Dají se ty baterie koupit? Já bych si jich nakoupil vagón a konečně bych mohl ČEZ poslat do řiti :) 70%

lamahe  | *** 30.03.2012 23:34

Zo zahraničných poviedok v tomto čísle, táto u mňa ťahá za najkratší koniec. Asi preto, že príbeh dievčiny v kapitalistickej Číne bol pre mňa najmenšou intelektuálnou výzvou. Napriek tomu, bodov nadeľujem pomerne štedro. Blysne sa tam zopár zaujímavých technologických nápadov ako biobatérie, „varenie“ elektroniky atď. Základná premisa je síce mierne desivá, avšak trúfol by som si tipnúť, že v skutočnosti veľa krát naplnená (možno nie až tak radikálne). Škoda konca, ten je dosť trivializovaný.

Dilvermoon  | **** 30.04.2012 19:29

V Číně blízké budoucnosti panují neradostné poměry, často ve sci – fi aplikované i do jiných částí světa. Poměry jsou nedobré i v jisté továrně, tam se to téměř blíží k antiutopii. To je nejlepší část povídky.
Jakmile se ale začne situace vyvíjet a také na konci už to má své mouchy. Ale jen drobné, takže příznivý dojem převažuje.
Jen si myslím, že v češtině neřadíme Kuvajt a Saúdskou Arábii na Střední východ. To mohlo být při překladu zohledněno.



WebArchiv - archiv českého webu