povídka » Když ženy bojují
hodnotilo: 21
60%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Sara Genge

Když ženy bojují

Kategorie: sci-fi

originální název: As Women Fight
originál vyšel: 12/2009

Komentáře:
idle  | ***1/2 09.03.2012 11:56

Feministky by možná na první pohled zajásaly: i fyzické rozdíly mezi muži a ženami tahle společnost zvládá překonávat a přidělovat rovnoměrně. Plusmínus. Ve skutečnosti nám hrdinové ukazují, že i tohle řešení má (překvápko!) svoje nevýhody.

lamahe  | ** 17.04.2012 13:50

Divný text o zamrznutej krajine pripomínajúcej európsky sever, kde všetci (muži aj ženy) chcú byť ženami. Pohlavie si striedajú polo-debilným súbojovým spôsobom, ktorý sa chce tváriť ako science fiction, ale nie je. Napriek tomu, že sa veľká časť textu zaoberá výchovou androgýnnych detí, mám silný dojem, že autorka ešte vlastné deti nemá. Body udeľujem za hladko čitateľný text a niektoré rozumnejšie pasáže. Aj feministická agitka sa dá písať s vkusom – niekto chce byť ako Ursula Le Guin, ale (ešte) má od toho ďaleko.

Dilvermoon  | *** 01.05.2012 20:09

Jak zpívá Honza Nedvěd: „Víš, holky těžší to maj…“ No tak asi ne, soudě alespoň podle dychtivosti všech být ženou, protože nechtít toto je divné. Dokonce se o to vede Boj (poražený se buď mužem stane nebo jím zůstane).
Nevím, jestli se toto dá označit za „feministickou agitku“, každopádně však povídka jisté takové prvky nese. To ale neznamená, že je špatná, jen ne úplně pro mě.
Také mě zaujalo, o co jsou muži ochuzeni, když neznají porodní bolesti. Škoda. Ale já osobně, když bych si měl něco vybrat, tak bych zkusil orgasmus (to však autorka nenabízí).

Jo a kdybyste náhodou chtěli s autorkou Sarah Gengeovou bojovat o privilegium být ženou, tak upozorňuji, že má černý pás v karate.



WebArchiv - archiv českého webu