povídka » Přátelé
hodnotilo: 19
67%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Božena Čechalová

Přátelé

Kategorie: sci-fi - space opera

Komentáře:
KeB  | ****1/2 20.04.2012 18:12

Stále jsem nemohl přijít na to, co mi to připomíná… Babylon 5. Alespoň ten začátek, svět, cestování atd. mi ho prostě připomíná. Což není špatně, já ten seriál měl rád. Čte se to dobře. Hlavní hrdinové jsou sympaťáci. Příběh je plný překvapení a skončí… (to by byl spoiler). Některé motivy nejsou úplně originální, ale bavilo mě vzpomínat kde jsem je už viděl. Zajimálo by mě jestli si je autorka opravdu půjčila nebo jestli je to jen náhoda.

No a na závěr, je to jen můj dojem, že děvče na ilustraci je až podezřele podobné autorce na fotce?

Každopádně mě se to líbilo. 90%

idle  | ***1/2 24.04.2012 22:57

Což o to, četlo se to pěkně, ale když já těmhle vesmírům, kde jsou všechny rasy humanoidní, s každým se domluvíte a na druhý konec galaxie doletíte do pátku, tak úplně nevěřím. Navíc únavná vysvětlovačka na závěr. Na druhou stranu sympatické postavy a vcelku čtivý příběh, takže celkově palec nahoru.

BorgDog  | **** 25.04.2012 20:47

Původ příběhu je skutečně nepřehlédnutelný – i kdybych nevěděl, scény jako průlet raketoplánu silovým polem nebo smýšlení Proximanů přiznávají barvu naprosto jasně. Závěrečná vysvětlovačka je opravdu problematická, zbytečně „ředí“ dobrá a hlavně i bez nápovědy celkem snadno pochopitelná spiknutí. Za další nedostatek pokládám úvod, kde se ne zcela přehledně skáče v čase a orientaci to neprospívá – mám ovšem podezření, že redakci vypadla minimálně jednou mezera mezi kapitolami. Na druhou stranu je tu svižně jedoucí, čistě napsaný příběh se sympatickými postavami ve stylu, který můžu kdykoliv. A proč to neříct – v porovnání s tím, co v české sekci XB-1 občas vychází, je to skutečná hvězda.



WebArchiv - archiv českého webu