povídka » Házím Ti laso, kamaráde
v Top10 8
hodnotilo: 70
91%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Josef Pecinovský

Házím Ti laso, kamaráde

Povídka vyšla i pod názvem:
Házím ti laso, kamaráde
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - antiutopie

originál vyšel: 09/1990

odkazy: 1x [recenze]

Komentáře:
Duirin  | ***** 12.02.2007 23:15

První věc, kterou jsem od Pecinovského četl. Bylo to na doporučení a povídka mě rozhodně nezklamala. Stejně jako u ostatních bych měl napsat, že je úžasná, protože patří do mé TOP 4. Díky tomu můžu o Pecinovském prohlásit, že je to jediný česky píšící autor, kterého čtu.

Mrowka  | ****1/2 02.12.2009 15:02

Já teda čtu hodně českých autorů, ale Pecinovského mám také rád. Standardně ho hodnotím 80 – 90 procen. Možná u mnoha knih i neprávem, protože občas posadí laťku dolů, ale mám pro něj slabost, stejně jako pro dalších pět – šest českých autorů a tak jsem holt nekritický. Házím Ti laso, kamaráde je podle mě jeho vrcholné dílo. Být sci-fi čítanka, tak tohle je součást povinné četby.

Lucc  | ***1/2 20.10.2010 13:59

Čtivé a dobře napsané, ale mušky se najdou též. Nelíbila se mi naprostá absence zasazení příběhu do širšího rámce (proč se lidé chovají takto, proč někdo umí ze hry těžit a jiný ne, v jakém čase žije tato společnost, proč, když má techniku na takové úrovni (laso) je zbytek v podstatě na úrovni současnosti atp.) a také nulové SCI zázemí (technologie lasa). Povídka mohla být stejně dobře fantasy, laso mohl nahradit oblak temnoty vyslaný mágem a na výsledku by se vlastně nic nezměnilo. Takhle si top SF nepředstavuji.

Gaarq  | ***** 24.10.2010 20:26

dobrá dobrodružná sci-fi. obsahuje klasickou pecinovského „úchylku“, podivný právní systém, který umožňuje nějaký druh ponižování či honu na lidi. v tomto případě jde o honičku postiženého s „lasem“. kombinuje akční dobrodružství, kritiku kapitalizmu (kombinace honu na lidi a komerce – kdo vyhlásí hon má komerční/reklamní výhody) a bulvarity médií. děj je svižný, nápaditý a konec je mírně pointoidní ;) – čtenář cítí satisfakci, že zloduch byl potrestán a poctivý člověk jej porazil vtipně a elegantně. nelze přehlédnout, že logika kulhá (laso je technologicky příliš dokonalé), ale vnitřní logika tím příliš narušena není; v zásadě to na příběh vliv nemá, jde o kulisu, která jen navozuje podmínky hry. z mého pohledu typicky česká klasika chytrého, dobrodružného sci-fi žánru.

Dilvermoon  | ***** 08.09.2011 20:10

Skvělá povídka, čtoucí se jedním dechem. Stačí dost peněz a legálně za svou obětí pošlete nemyslícího zabijáka. Čím delšího, tím déle musí oběť prchat, pokud chce přežít. Co se týče akce a nápadu – perfektní.

KeB  | **** 11.11.2012 20:38

Dobré, velmi dobré, ale vrhol sbírky to podle mne není. Mnou nalezené nedostatky popsal víceméně přesně, Lucc. Hlavně nechápu ten konec, je podle mne lehce vycucaný z prstu.

louza  | ****1/2 03.12.2014 17:11

Místy to maličko drhne a je z toho cítit Bachmanův Běžící muž, ale je to dobře napsaná a dlouhodobě zapamatovatelná povídka. Na poměry české scény příjemný úkaz.



WebArchiv - archiv českého webu