povídka » Ten rok, kdy jsi začaroval kaštany
hodnotilo: 18
58%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Jana Rečková

Ten rok, kdy jsi začaroval kaštany

Komentáře:
squire  | *** 08.05.2012 13:05

Typická Rečková. Což je na jedné straně známka kvalitního autorského stylu, vypsané ruky a jisté poetické originality – a na straně druhé… tak co tu máme: křížence postapo sf akčárny (35+ Mary Sue s mačetou je fakt…) a nostalgické vztahové fantasy. Kdyby to bylo jenom jedno, nebo jenom druhé, dala bych o hvězdu víc.

idle  | ***1/2 15.05.2012 11:02

Trochu mi nesedlo, že se v příběhu objevuje víc nezávislých fantastických motivů, aniž by se nějak aspoň potkaly, natož spojily. Jinak asi nemám vážnější námitky.

jasonix  | **** 21.01.2022 14:22

Ano, to je prostě Rečková. Opojný styl, jako by vypravěčka byla lehce podroušená nebo spíš naspeedovaná, což spolu s psychedeličností přináší i zostření smyslů a vlídný sarkasmus. Nemusí to sedět každému. Já se autorkou rád nechávám vést, v jejím textu se cítím tak příjemně a hravě, jako v rukách zkušené tanečnice nebo gejši. :-) Baví mě její magie, pohrávání s kaštánky, kouzlení se slovy, jako např, když Vltava zvltla (zhltla) cestu. Nebo Bouřevír. V kontrapunktu k stínání hlav mačetou to zní obzvlášť pikantně. V apokalyptických kulisách autorka předkládá studii lidského chování v krizi, včetně toho králičího a krysího (omluva Bobovi, Bobkovi i Krysákům). Paralely dodává v trochu prvoplánových totalitních flashbacích. Jsem si vědom, že některé texty nadhodnocuji, ale u mě je to holt o emocích.



WebArchiv - archiv českého webu