povídka » Kyle potkává řeku
hodnotilo: 26
73%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Ian McDonald

Kyle potkává řeku

Kategorie: sci-fi

originální název: Kyle Meets the River
originál vyšel: 11/2006

Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [4] jirikk 21.09.2012 13:03  

@PB[3]: Tak McDonald si zrovna na tomto „žánru“ založil svůj autorský styl, toho bych asi z nějakého podléhání módním vlnám nepodezíral. A i kdyby ano – hlavně Řeka bohů je tak kvalitní záležitost, že jdou úvahy tohoto typu stejně stranou.

 [3] PB 20.09.2012 17:37  

To je dneska nějaká móda psát indické/asijské povídky? Poslední dobou na ně narážím snad všude a jsou podezřele podobné. Jenom v XB-1 vyšla tahle a nedávno „Nepřetrhni řetěz“. To jsou všichni fascinováni, jak se ta část světa stává velmocí, i když tam x lidí žije za pár dolarů denně?

 [2] hseiner 15.08.2012 11:07  

@squire: Vidíš, a mě McDonald touto povídkou naopak poprvé nadchl. Dívá se na budoucí kyberindii poprvé očima západní civilizace, což ji čtenářsky hodně zpřístupňuje (a přijde mi, že i McDonald sám je tu trochu pevnější v kramflecích). Povídka je koncepčně zajímavá: je jako šedá, zápaďácká krabička, která se až v předposlední pasáži otevře, aby odhalila svůj pestrobarevný orientální obsah. Tenhle příběh o setkání chlapce z šedi Cantonmentu s vnějškem mi přišel silný až až.

 [1] Aiax 08.08.2012 12:46  

McDonaldovy povídky, které poslední zhruba rok vycházejí v XB-1, mají pro některé čtenáře tu nevýhodu, že nejsou samostatné, nýbrž tvoří jakýsi „datadisk“ k románu Řeka bohů. Takže kdo román nečetl, je vcelku ochuzen. Navíc McDonald je podobný typ autora jako třeba Bacigalupi – geniální, ale ne pro každého. Píše vlastně takový literární geocaching – čtenář dostane jen pár vodítek a musí v potu tváře sám hledat odměnu. Taková Řeka bohů vydá všechny své poklady až po druhém, třetím přečtení. Je to pak ale zážitek, na který člověk dlouho nezapomene. Kdo u čtení radši odpočívá, asi by McDonaldem jen ztrácel čas.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu