povídka » Kyle potkává řeku
hodnotilo: 26
73%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Ian McDonald

Kyle potkává řeku

Kategorie: sci-fi

originální název: Kyle Meets the River
originál vyšel: 11/2006

Komentáře:
squire  | **1/2 07.08.2012 19:18

Kyle potkává řeku aneb jak mě McDonald zklamal. Tohle je druhá „indická“ povídka, co jsem od něj měla možnost číst, a třetí si už asi nepřečtu. Pořád to samé. Mladík, co prd ví, omračující technologie, Indie parabudoucnosti a veskrze žádný příběh. Technických novotvarů a scifoblábolů nacpaných do jednoho odstavce tolik, že jsem jednu chvíli musela společně s hlavní postavou nadávat „Je toho moc!“ A přitom dvojice hlavních hrdinů měla potenciál pro zápletku i konflikt, jenže skutek utek.

idle  | **** 14.08.2012 22:43

Po dvou seznamovačkách se do McDonaldova světa podíváme dětskýma očima, což je milé zpestření. Pořád tu máme kontrast (mně málo známé) klasické kultury s moderními technologiemi, ale tentokrát mě ta exkurze bavila o fous víc.

KeB  | ***1/2 20.08.2012 19:40

Začíná mi chybět hlubší znalost dějin tohohle světa, ale i přesto je to čtivé a zajímavé.

PB  | *** 20.09.2012 17:41

Neznal jsem McDonaldův svět a stejně jsem po přečtení neměl pocit, že by mi to mělo nějak vadit. Prostě příběh kluka, který uteče rodičům a je fascinován reálným světem/jinou kulturou. Tady v mírně sci-fi prostředí, ale na povídku je to celem málo, i když jako cestopis by to mohlo být lepší :)

Dilvermoon  | **** 19.12.2012 09:53

No tak. Konečně. Konečně zase jedna McDonaldova asijská povídka, která mě docela zaujala. Jde vlastně jen o vylíčení kontrastu mezi kulturami z pohledu dětí. Zvláště vylíčení pohřbu (včetně jeho narušení) se mi líbilo. A další motivy stojí za pozornost. Na druhé straně je příběh, který ale vlastně pořádně ani není, ale o to nejde. Tentokrát se mi autor trefil do noty a nadhodil pár věcí, které mi v hlavě nějakou dobu zůstanou. Pořád ale platí, že k těmto končinám a národům Země sympatie nechovám.

jasonix  | ***1/2 12.01.2022 21:51

Iniciační zážitek bílého chlapce v pitoreskním panoptiku nového Váránasí – ve světě přežívajících tradic, který autor staví do kontrastu se světem virtuální reality. Celkem málo SF prvků, když pominu geopolitické pozadí Indie blízké budoucnosti a snůšku lehce pokročilejší technologie. Nic převratného, ale něco na tom je. Asi nejvíc mi to evokuje Khaleda Hosseiniho, který také staví na střetu kultur, na jejich vzájemných averzích i fascinaci. 



WebArchiv - archiv českého webu