povídka » Budeme stát za to?
hodnotilo: 13
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Clifford D. Simak

Budeme stát za to?

originální název: Small Deer
originál vyšel: 10/1965

Komentáře:
Madam Brbla  | **** 26.07.2010 14:57

Poměrně krátká povídka, psaná formou dopisu, která obsahuje dost motivů i na krátký román. Hrdiny příběhu je dvojice lidí: nezvykle schopný řemeslník-opravář a geniální matematik. Zvláště v jejich případě je malý rozsah dílka ke škodě, neumožňuje totiž lepší přiblížení charakterů a hlavně vysvětlení jejich nevšedních schopností. Cestování časem a náhled do doby, kdy vyhynuli dinosauři, poněkud klopýtá v logice, ale to lze odpustit vzhledem k faktu, že nejde ani tak o děj, jako o poselství povídky. Chcete-li pointu znát, čtěte sami, není složitá ani převratná, jen ve své závažnosti hluboce pravdivá. 84%

Gaarq  | *** 15.06.2015 09:23

mám simaka rád, ale tohle je moc nad par. je to dostatečně trhlé, má to lidský rozměr, ale ten námět je moc dětinský. možná v roce 1965 to mohlo být silné, dnes je to jen odvar.

jasonix  | **** 27.04.2021 09:09

Pod ironickým názvem se skrývá časovka, podobající se vyprávění Barona Prášila. Přináší další (a nepříliš originální) hypotézu o vyhynutí dinosaurů. Začátek mě obstojně navnadil: forma dopisu, „na koleně“ prováděný experiment s cestováním v čase a hlavně sympatická dvojice hlavních protagonistů – svérázný všeuměl spolu s obecním bláznem, který je ale v podstatě génius – jsou tak simakovští! Ale postupně se kouzlo trochu vytratilo ve smršti akčních scén, klišé a příliš mnoha náhod. Je to takové příjemné dobrodružné čtivo pro dospívající chlapce.



WebArchiv - archiv českého webu