povídka » Cvrček v krabičce
v Top10 2
hodnotilo: 11
79%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Petra Slováková

Cvrček v krabičce

Komentáře:
Elinor  | ****1/2 27.03.2013 20:02

Příběh typu „Franz Kafka potkává cyberpunk a propadá se do drogového rauše“. Novela totiž přináší především houštiny slov a hrátek s analogiemi. Vyprávění kupí obrazy surrealistické jak vize zkušeného kuřáka opia, a čtenář snad až zděšeně zjišťuje, že všechny obrazy mají svůj řád a systém, do nějž zapadají. O leccos z něj, co by mohlo pomoci se snazší orientací, se sice autorka zapomněla podělit. Je otázka, jak moc to při čtení vadí.

Cvrčka v krabičce si totiž buď člověk v první minutě zamiluje (a pak není co řešit, protože určitá zmatenost, nejasné prostředí a svět podobný benátskému karnevalu mu bude připadat jako znak geniality), nebo jej začne neméně vášnivě nenávidět (a pak také není co řešit, protože chirurgická přesnost, s níž Slováková zasazuje jednu asociaci vedle druhé a tvoří z nich komplikované, emocemi nabité vzorce, jím rozhodně nebude doceněna). Rozhodně se nejedná o text, který by oslovil běžného čtenáře. Svou uměleckostí výrazně překračuje rámec „normální fantastiky“ a má blíže k postmodernímu reji než klasickému vyprávění příběhu.



WebArchiv - archiv českého webu