povídka » "Kaj se, Harlekýne!“ řekl Tikytak
v Top10 1
hodnotilo: 44
80%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Harlan Ellison

"Kaj se, Harlekýne!“ řekl Tikytak

Povídka vyšla i pod názvy:
"Čiň pokání, Harlekýne," řekl Tiktátor
„Čiň pokání, Harlekýne,“ řekl Tiktátor
Čiň pokání, Harlekýne!
„Kaj se, Harlekýne!“ řekl Tiktátor

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi - antiutopie

originální název: "Repent, Harlequin!" Said the Ticktockman
originál vyšel: 12/1965

Komentáře:
KeB  | ***1/2 31.12.2012 11:17

To snad ani není povídka, ale něco jako traktát o tom jak se Enšpígl (Harlekýn nebo kdokoliv) může a taky to udělal, postavit systému a začít ho destruovat zevnitř. Na mě to nijak zvlášť nezapůsobilo 70%

Rámcově by to mělo být dost podobné tomuhle filmu http://www.csfd.cz/film/281357-vymereny-cas/

quinnet  | *** 30.06.2014 07:55

Sorry, ale nemôžem dať viac bodov. V roku 1965 mohol byť príbeh založený na rebélii voči systému príťažlivý, ale v 21. storočí? Poviedka je napísaná relatívne dobre, nie je moc dlhá, takže nestihne nudiť.

Nelson  | *** 03.04.2016 09:37

Příběh z dystopické budoucnosti, kde hlavní postava Harlekýn narušuje zavedené pořádky. Každému, kdo nedodržuje zavedené časové schéma pracovních činností, je adekvátně zkrácena délka jeho života. Harlekýn ale pravidla své doby nenávidí a snaží se je změnit. Ve své době to možná byla skvělá povídka, ale moc mne nezaujala.

jasonix  | ***** 07.06.2021 08:24

Harlan Ellison má mezi SF autory specifické postavení. Vnímám ho podobně jako Pražský výběr mezi rockovými kapelami. Hodně rámusu, ulítlost hraničící s vyšinutostí, póza, provokace, experimenty s formou… Současně ale i rafinovanost, myšlenková hloubka a kousavá společenská kritika. Přesně v tom duchu se nese i Tiktátor. Šílené i kouzelné podobenství o nepřizpůsobi­vosti, dystopie s aluzemi na 1984 i jiné. Svět je hodinovým strojem, zpoždění je v něm zločinem a Harlekýn jakýmsi Anti-Jokerem. Při prvním čtení, 28 let tomu nazad, jsem si říkal WTF (tehdy ještě hezky česky :) ) to je teda příšerná šílenost. Teď na stará kolena si půvab této povídky dokážu mnohem víc vychutnat.

louza  | *** 02.12.2021 12:15

Povídka o revoltě proti systému tak moc tlačí na pilu v ujetosti propriet, až je to až antizábavné. Ellison ukázal, že umí být originální a úderný s mnohem větším málem, než několika tunami rozsypaných bonbónů.



WebArchiv - archiv českého webu