povídka » Staré zvyky
hodnotilo: 11
58%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Nalo Hopkinson

Staré zvyky

Kategorie: fantaskní - duchové

originální název: Old Habits
originál vyšel: 05/2011

Komentáře:
Gaarq  | ** 19.03.2013 10:53

první, co se mi při čtení dralo na jazyk, bylo: hipísácký výlev… asi je to nespravedlivé, jak k příběhu, tak k autorce, ale povídka mě děsivě štvala od začátku až do konce. kelly linková dokáže do podobných povídek vnést nějaké napětí, nějaké zajímavé úchylno, tohle bylo tuctové, užvaněné, něco jako čtení fejsbuku. závěr, tedy samotná poslední scéna byla dobrá, takže hádám, že kdyby se to sestříhalo a trošku přepsalo, mohlo by to být k světu.

quinnet  | *** 18.06.2015 09:29

V podstate je to klasická poviedka o duchoch, ktorí sú pripútaní k miestu svojej smrti – v tomto prípade v jednom veľkom supermarkete. A je to smutný život, keď si uvedomujú, čo všetko stratili. Rozprávačské schopnosti autorky sú na štandardnej literárnej úrovni, príbeh pekne plynie k predvídateľnému záveru.

BorgDog  | **** 02.12.2020 15:36

Dobře. Vzhledem k aktuálnímu ocenění autorky velmistrovským titulem jsem si našel a přečetl její jedinou českou povídku. Taková lehce nahořklá duchařinka, která připomíná Neila Gaimana nebo Kelly Linkovou, ale vyjma poslední scény se příliš táhne. Je to typ povídky, kterou přečtete, pokývnete hlavou a za tři dny nebudete pořádně vědět, o čem byla, ale 50% je přece jen dost málo.



WebArchiv - archiv českého webu