povídka » Muž, který přemostil mlhu
hodnotilo: 12
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Kij Johnson

Muž, který přemostil mlhu

Kategorie: fantasy

originální název: The Man Who Bridged the Mist
originál vyšel: 10/2011

Komentáře:
Gaarq  | **** 04.04.2013 12:42

sice trochu těžkopádná, ale jinak solidně napsaná delší povídka o muži, co přemostil mlhu ;) kromě existence jiného světa s „malým“ myštériem (podivná mlha nad řekami a oceánem) je to realistický životní příběh stavitele mostů. obsahuje spoustu dobrých drobných postřehů, ale jako celek mi to přijde fádní. celé je to takové delirické, člověk si není jist jestli přečetl, co si myslí, že přečetl; nevýrazné postavy a němé emoce (postavy se emotivně chovají, ale text je studený jak psí čumák). čiší z toho nějaká odtažitost, cizost a není to světem. k němu snad jen dodám, že se od našeho moc neliší vyjma až výjimečné lidské toleranci a snášenlivosti. možná i férovosti. byl by dobrý dovolenkový svět, klidný, ale na tak dlouhý text bych čekal víc.

idle  | **** 04.04.2013 12:47

Předchozí dvě povídky, které jsem od Kij Johnson četla (ty ale koukám česky nevyšly), byly pěkně drsné, i když každá úplně jiným způsobem. Tahle není. Nešokuje a vlastně ani ničím nepřekvapí. Jen nám plynulým vyprávěním předloží příběh přemostění údolí se zvláštní, nebezpečnou mlhou, která efektivně dělí rozlehlou zemi na dvě poloviny, a osudy lidí, kteří se na onom přemostění podíleli. Je to podáno čtivě, postavy uvěřitelné, ale nějaká pointa nebo překvapení v závěru mi přece jenom trošičku chybělo.

(Celou dobu se mi četla příjemně, ale na konci jsem si trochu zklamaně uvědomila, že mě vlastně ničím nepřekvapila. 77 %)

quinnet  | ****1/2 21.09.2015 09:51

Takéto poviedky či novely mám rád. Príbeh staviteľa mostov, ktorý dostane za úlohu premostiť jednu rieku s magickou hmlou a tajomnými tvormi má epický rozmach. Hlavný hrdina sa zhostí svojej práce z oduševnením a pocitom zodpovednosti. Dej nie je akčný ale pri tom drží čitateľa v napätí ako to celé dopadne a či hlavné postavy prežijú. Milostná linka je zapletená veľmi vkusne a podporuje komplexnosť celej novely. Maximálna spokojnosť až na trochu zidealizované spoločenské zriadenie.



WebArchiv - archiv českého webu