povídka » Papež šimpanzů
hodnotilo: 28
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert Silverberg

Papež šimpanzů

Kategorie: sci-fi

originální název: The Pope of the Chimps
originál vyšel: 10/1982

Komentáře:
lamahe  | **** 23.02.2013 23:21

Poviedka s tromi krížikmi na krku a pritom stále pôsobivá, akoby sa jej čas ani nedotkol. Sociologický experiment v komunite šimpanzov, alias skomprimovaná simulácia vývoja náboženstva. Neočakávaný spúšťač udalostí, priebeh napínavý, záver trochu zvoľnil, ale stále fajn. Celkovo kvalitný a dobre premyslený text.

jirikk  | **** 28.02.2013 08:58

Decentní, ovšem z dnešního pohledu již spíš nezajímavá povídka. Od té doby už to tu všechno bylo (a lépe). Silverberg na našem trhu sklízel velké úspěchy v devadesátých letech, dnešnímu příznivci žánru však již tento zdatný řemeslník nemá příliš co nabídnout (čestnou výjimku představuje skvělé Umírat v nitru). Edit 2022 – při čtení knihy To nejlepší ze Silverberga si musím trochu upravit svůj nědejší a spíš příkrý názor na autora, vedle zručného řemesla nabízel během kariéry i dost zajímavých a experimentálních textů. Papež šimpanzů k ním tak úplně nepatří, přesto mi tentokrát povídka sedla o dost lépe než kdysi a zvedám i své hodnocení.

avatar2  | **** 28.02.2013 19:51

Líbilo. Povídka o chování zvířat není úplně standardní kulisou fantastiky, o to víc jsem si jí vychutnal.

idle  | ***1/2 06.03.2013 20:58

Experiment s komunikujícími a postupně čím dál tím chytřejšími šimpanzi dospívá do bodu, kdy se setkávají s metafyzičnem a vytvářejí si náboženství – po svém. Stejně jako v Brinově povídce ze stejného čísla se tu objevuje otázka zodpovědnosti „boha“ (zde člověka) vůči svým ovečkám (zde šimpanzům).

squire  | ***1/2 08.03.2013 20:02

Silverberg je prostě ostřílený praktik a je to znát i na ne zrovna třeskutě originálním tématu. Povídka se čte dobře, jen závěr je snad trochu moc polopatický, a navíc se mi neustále vtírá otázka, jak by vývoj v takové komunitě pokračoval dál – co takhle papežské schizma? Co reformace? Pozorovat o nějakých pár generací později šimpanze snažící se o ekumenu by bylo zábavné:)

Dilvermoon  | **** 19.09.2013 00:56

Povídka trochu staršího data, což ovšem není znát podle příběhu jako takového, ten je nadčasový. Ovšem je tu srozumitelnost a soustředění se na jednu věc, což není dnes vždy samozřejmostí. Konkrétně ukázka, jak lze lehce vybudit náboženský fanatismus a jak těžce se toto cítění opět potlačuje. I když se jedná o šimpanze, přesto je to povídka velmi lidská, krutá i dojemná.

Polinius  | nehodnoceno 25.11.2022 19:11

Stará dobrá fantastika, ale námět dnes už neohromí. Chybí nějaká silnější pointa. Asi nejsem milovník šimpanzů a církve.



WebArchiv - archiv českého webu