povídka » Kameny významnosti
hodnotilo: 22
74%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

David Brin

Kameny významnosti

Kategorie: sci-fi

originální název: Stones of Significance
originál vyšel: 08/1998

Komentáře:
lamahe  | **** 27.02.2013 23:46

Ďalší príspevok k snahe o preskúmanie hraníc ľudskosti vo vzťahu k UI. Keď vyšiel pred 15-mi rokmi, musel pôsobiť priekopnícky. Teraz už je textov z tejto kategórie pomerne veľa (viď nedávno zverejnená poviedka Velmi rychle a potichu). Napriek tomu, Kameny významnosti stále patria medzi tie vydarenejšie. Jednu hviezdu dávam dole, lebo záverečná pointa mi celkom zreteľne napadla skôr ako mala. Odhliadnuc od toho je dobrá, ako aj viacero ostatných nápadov – klasifikácia občanov a samotný popis spoločnosti po singularite (v tomto prípade sebauvedomení strojov/počítačov).

jirikk  | **** 28.02.2013 09:25

Zajímavý svět po singularitě, dickovská pointa – v téhle Brinově je velký potenciál, který podle mě autor trošku promarnil. Je škoda, že výborný nápad nedokázal zpracovat na odpovídající úrovni. Jede si zkrátka tím svým místy lehce nezáživným a nenápaditým stylem, který mi trošku vadil i v jeho jiných dílech (je ale možné, že v roce vydání působila povídka poněkud svěžeji než dnes). Nicméně i přesto jde o nejlepší kousek zahraniční sekce únorového čísla (které v tomto ohledu patří za poslední dobu mezi ty nejslabší).

avatar2  | ** 05.03.2013 22:50

Asi jsem pro tento žánr (značně abstraktní sci-fi pohrávající si s realitou na n-tou) příliš nesoutředěný čtenář. Nudila, nezaujala.

idle  | **** 06.03.2013 21:43

Zřejmě to vidím podobně jako ostatní komentující – tematicky zajímavá povídka zamýšlející se nad právy simulovaných „osob“ a nad vztahem lidí a umělých inteligencí. Zvlášť úvod je poměrně abstraktní a celkově suché podání trochu ztěžuje stravitelnost, ale jakmile se situace trochu osvětlila, bylo nad čím přemýšlet. Pointa se vcelku nabízí, ale nemůžu říct, že by mi zkazila dojem.

KeB  | *** 28.05.2013 20:13

Ani ne tak povídka jako filozofický traktát, dost těžký na čtení a pro mě bohužel snadno zapomenutelný 60%

Dilvermoon  | ****1/2 26.08.2013 16:37

Víte, jaká je diagnóza na prosazování rovnoprávnosti simulovaných bytosti? „Extrémní forma hypertolerantní mánie“. Vernor Vinge musí mít jistě radost, jak se jeho singularita pěkně ujala a vlastně „zlidověla“. Příběh není nijak strhujíci, spíš na zamyšlení, klasického typu „jak ten svět vlastně funguje“, napsaný poměrně suchou a spíše věcnou formou, protože jde o situaci a nikoli o dramatické dobrodružství. Podstata příběhu byla sice už x-krát různými formami zpracována, ale u mě stále funguje a domýšlení důsledků je něco, co mi obvykle povídky v hlavě usadí lépe, než květnatý text plný akce a vaty. U mě teda dobrý a pokud česky opravdu vyjde román Existence, zmiňovaný v medailonku (ne že by měl nějakou souvislost) tak to bude u mě ještě lepší.



WebArchiv - archiv českého webu