povídka » A staneš se zdí
hodnotilo: 12
77%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Robert M. Wegner

A staneš se zdí

Kategorie: fantasy

Komentáře:
tartan  | **** 09.09.2013 22:12

Úvodná poviedka druhej knihy príbehov z meekhánského pohraničia nás privádza tentokrát na Východ a po pomalšom začiatku nás v jej závere nenechá Wegner na pochybách, že aj na tejto strane Ríše to bude poriadne iskriť zbraňami i mágiou. Podobne ako v predchádzajúcej knihe, resp. jej prvej polovici príbehov, je aj tu hlavným hrdinom vojenská jednotka. Tentokrát je to čaardan, akási polovojenská, ale vysoko profesionálna nepravidelná jednotka žoldnierov, vedená bývalým slávnym generálom ríšskeho vojska, kha-darom Laskolnykom (známym aj ako Šedý vlk). Hlavnou postavou, resp. POV postavou, je však jedna z členiek jeho jednotky, Kailean, dievčina meekhánskeho pôvodu, nešťastného detstva a utajovaných schopností (to s tými schopnosťami sa týka viacerých členov jednotky, ako postupne vychádza najavo). Hoci je pointa poviedky odhadnuteľná a jej rozbeh pomalší, jej záver je, ako už začína byť u Wegnera dobrým zvykom, nabitý napätím, akciou a mágiou.

GeRony  | ***1/2 12.09.2013 13:56

Prave preto, ze vzhladom na to, ze sme uz citali predchadzajuce poviedky od Wegnera nema tato taku udernost ako tie predosle. Stale je to kvalitne remeslo, clovek sa nenudi, postavy su sympaticke, napriek tomu uz je to pri Wegnerovi iba jeho priemer. Aj napriek tomu, ze v porovnani s konkurenciou je to stale nadpriemer.

Lucc  | **** 05.12.2018 17:21

Ještě že jsem nečetl komentáře dopředu… :)

…připravil bych se o pěkné čtení. Proto i ty, který jsi povídku nečetl a číst hodláš, nepokračuj již ani o písmenko dále.
Síla povídky spočívá v její obyčejnosti. Až v závěru se ukáže, že je všechno trochu jinak a konečně se objeví magie. O to více, oč jsem se nechal autorem balamutit, se mi povídka po tomto „twistu“ zalíbila. Vychutnal jsem si její patetickou hrdinskost, vazby cti, věrnost mezi členy jednotky nebo pár letmých informací o minulosti říše a světě, v kterém se příběh odehrává. Právě tolik, aby navnadily, ale nezahltily. Těším se na další čtení o Laskolnykovi, Kailean, Šantovi a celém čaardanu.



WebArchiv - archiv českého webu