povídka » Odyssea na Marsu
v Top10 4
hodnotilo: 53
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Stanley G. Weinbaum

Odyssea na Marsu

Povídka vyšla i pod názvy:
Odysea z Marsu
Odysseia z Marsu

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: A Martian Odyssey
originál vyšel: 07/1934

Komentáře:
GeRony  | ***1/2 05.01.2012 12:02

No, asi pojdem proti prudu. Z dnesneho pohladu uz usmevna az naivna poviedka o stretnuti s mimozemskymi tvormi na Marse. Co vsak nemozno upriet, je rozhodne zaujimava a na svoju dobu urcite originalna predstava o tychto mimozemstanoch. Aj po tych rokoch sa vsak cita velmi dobre. Takze v konecnom dosledku prevladaju mierne pozitivne pocity.

akustik  | **** 12.09.2013 19:41

To co mě na povídce skutečně zaujalo byl autorův náhled a smýšlení o planetě Mars v době, kdy skutečně nezbylo až na pár základních domněnek než zabrousit do vod hluboké fantastické invence. Samozřejmě některé jeho předpoklady jsou dnes úsměvné, ale rozhodně nelze říct, že by kvůli tomu byl autor k smíchu. Vžijte se do situace, že čtete tuto povídku v době jejího vydání a všechno v ní je pro vás doposud jedna z potenciálních možností o situaci na planetě Mars, kterou zatím nikdo nemůže ani potvrdit ani vyvrátit.

Phoenix  | **** 30.07.2014 15:31

Na pštrosa, který se pohybuje přískokem vpřed a zapichuje se zobákem do půdy Marsu už asi nikdy nezapomenu… Ale jinak je to dobrá povídka, která má dobrý příběh i spád. Že po tolika letech není aktuální? A co! Komu slouží fantazie, ten se od toho odprostí.

Nelson  | ***1/2 28.12.2014 21:21

Dnes už lehce naivní povídka o nedobrovolné dobrodružné pouti jednoho člena pozemské expedice po Marsu. Mimo různých nebezpečí se spřátelí s jedním obyvatelem Marsu. Hezké počtení, ale stáří povídky je už patrné.

SONP  | **** 02.01.2016 20:04

Toto je pravý ohmataný pulp s ptačím mužem v hlavní roli. Nicméně to založilo celé odvětví sci-fi o snaze dorozumět se s mimozemšťany­. 80%!

Gaarq  | ***** 27.06.2017 10:36

kongeniální povídka, která v mnoha ohledech vytýčila směr povídek tohoto typu i v obecných přístupech při práci s fikčními světy v SF. 1934! kdyby weinbaum nešťastně brzy nezemřel, mohli bychom se dočkat zajímavých děl. navíc, krom vědeckého přístupu v konstrukci světa, autor ukázal také jisté literární ambice. mnoho raných tvrdých sci-fi trpí na literární plochost. weinbaum sice není žádný šekspír, ale snaha se cení.



WebArchiv - archiv českého webu