povídka » Tryzna nad Dnem
hodnotilo: 22
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Indrapramit Das

Tryzna nad Dnem

Kategorie: sci-fi

originální název: Weep for Day
originál vyšel: 08/2012

Komentáře:
quinnet  | **** 11.11.2013 15:46

Planéta s viazanou rotáciou. Polka planéty je vystavená permanentnej tme a polka večnému dňu. Hlavná hrdinka vyrastá na slnečnej strane blízko pomyslnej hranice s nočnou stranou, ktorú obývajú inteligentné ale desivé tvory, ktoré sa bránia pomalej ľudskej expanzii. Veľmi dobre napísaná poviedka s dobrým opisom pocitov dieťaťa a neskôr ženy na stret dvoch nepriateľských kul­túr

idle  | **** 22.11.2013 10:46

Planety s vázanou rotací jsou ohromně zajímavé a jsem ráda, že nám jednu takovou povídka představuje. Příběh jako takový je klasický střet dvou stran: „lidé“ pocházející ze žhavého dne si díky technickému pokroku troufají čím dál tím hlouběji na temnou a mrazivou noční stranu. V tom jim ovšem brání nepřátelští tvorové.

Dilvermoon  | ****1/2 18.12.2013 21:26

Tag fantasy?? No totok… Vždyť před sebou máme v podstatě hard sci-fi. Už to opravuji. Lidská civilizace přežívá na terminátoru planety a díky této zvláštnosti vznikají legendy o životě na temné straně. Mám rád originálně vymyšlené světy, které se snaží využívat reálné astronomické rekvizity. Ne že bych byl proti různým astrofyzikálním spekulacím, to zdaleka ne, ale někdy je prostě v jednoduchos­ti krása.

Clarice  | *** 31.05.2014 21:48

Jojo, takové planety mám také ráda, protože na noční straně většinou číhá něco starého a hnusného :). Dokážu si povídku představit v délce románu, který bych si přečetla se stejnou chutí. Ne příběh, ale právě ta planeta mi připomněla „Čtyři sta miliard hvězd“ Paula J. McAuleyho.

edo_nick  | ** 16.09.2014 11:09

Dva body za prostredie. Príbeh takmer žiadny, nejaké tie bubu scénky ale žiaľ logiku to celé postráda. Emocie, opisy to áno ale príbeh nie.

jasonix  | ****1/2 28.09.2021 17:55

Jako byste boj se Sauronovou temnou mocí zabalili do hard SF a převázali New weird mašličkou. Možná zpod obalu zadýmá i steampunková pára. Příběhem od začátku prokapává skvostně dávkovaná zlověstnost a symbolika dětského strachu.

(Pozor tento odstaveček může být spoiler). Válka s hordami temnoty se ale postupně ukáže klasickou genocidou a člověk zas tradičním usurpátorem, jako už tolikrát. Noční můry ve mně vzbudily hlavně soucit. Historii dobývání temné strany lze číst jako příklad imperialismu a kolonialismu… s čímž museli mít indičtí předkové pana Das své zkušenosti.

P l u s y: Svět zajímavý po všech stránkách – fyzikálně, ekosystémově, kulturně i „industriálně“ (právě to mi trochu zavání steampunkem). Stejně tak zajímavě načrtnuté postavy sourozenců, vývoj jejich vztahu a vůbec téma rodiny… to má pro mě stejnou váhu jako ostatní „světodějná“ témata. Řekl bych, že autorovo etnikum sem proniká jako jemný závan exotického koření. M í n u s: Na snahu být in a za každou cenu všude podsouvat LGBT tématiku už jsem trochu alergický. A to proti této komunitě jinak opravdu nic nemám. V souhrnu je povídka velmi slušná, autor má co říct a ví jak; navíc s výbornou imaginací.



WebArchiv - archiv českého webu