povídka » Láska vchází do Hlubiny
hodnotilo: 15
73%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Tobias S. Buckell

Láska vchází do Hlubiny

Kategorie: sci-fi - steampunk

originální název: Love Comes to Abyssal City
originál vyšel: 07/06/2011

Komentáře:
Gaarq  | *** 27.03.2014 07:49

nu, na přímočaré a jednoduché romance jsem už moc starý. větší potenciál mělo pozadí příběhu, ale to je tam jen taková kulisa k romantickému příběhu osamělých a hledajících.

ps. přeložit programátorský termín „sandbox“, nota bene v posunutém významu (vše v příběhu má takové programátorské pozadí), jako „pískoviště“ asi není úplně šťastné, páč tomu krom zasvěcenců nikdo neporozumí. viděl jsem to použít v tomto smyslu to na wiki, ale tam jsou už různá jiná zla, jako třeba „svobodné obrázky“ ;) takže slovo karanténa je patrně lepší volbou. také překládat „(punch)card“ jako „karta“ není asi úplně ok, i když jeden kontext (hra goritmy) po tom volá, ale pak jiné použití jako „kartový druh“ (tj. partner vybraný počítačem) je už dost mimo.

quinnet  | **** 23.08.2014 00:44

A mne sa to zas páčilo. Skvelo vymyslený svet fungujúci na diernych páskach, pare, ľudia ako lacná výpočtová sila, samostatné mestá prepojené železnicou… Romantiky tak akurát, ale tá samo o sebe nebola až taká dôležitá. Najviac u mňa zabodovala atmosféra a veľmi dobre vykreslené prostredie. Prekladateľka sa mohla poradiť s niekým od IT, niektoré preklady slov boli dosť nešťastné.



WebArchiv - archiv českého webu