povídka » Babylonská věž
v Top10 1
hodnotilo: 51
83%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Ted Chiang

Babylonská věž

Povídka vyšla i pod názvem:
Babylonská veža
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: fantasy

originální název: Tower of Babylon
originál vyšel: 11/1990

Komentáře:
Madam Brbla  | ****1/2 09.06.2010 15:18

Ted Chiang opět nezklamal: zavedl mě k Babylonské věži, nechal ji detailně prohlédnout při stoupání vzhůru k nebeské klenbě a odhalit tajemství světa. Povídka není silná v psychologii postav nebo složité zápletce, pracuje převážně s fascinujícím prostředím, s myšlenkami o lidech i o Bohu. Na závěr si nechává pointu, kterou jsem pro jednou pochopila i bez opakovaného čtení (alespoň doufám:-)). Skvostný příběh, nejspíš mi zůstane nějakou dobu strašit v hlavě a tak může dojít k dodatečnému přidání půlhvězdičky do maxima. 92,5% :-).

idle  | ****1/2 05.06.2011 09:38

Takhle nějak by to asi vypadalo, kdyby Bůh nechal Babylonskou věž vyrůst opravdu až k nebeské klenbě. Moc se mi líbilo, jak je popsaný tamější svět – je uspořádaný tak, jak si ho představovali ve starověku, ale veškerá další odvození obstojí i podle současné logiky a celek pak působí krásně realisticky.

brb  | **1/2 13.10.2011 08:39

Tohle je pro me duvod, proc ctu radeji hard sci-fi. Chci si proste cteni uzit a nenechat se neustale rusit „realiemi“ :(.

Gaarq  | ***** 04.11.2011 08:10

pomezi čtením kapitol z šílených knih o slovanské morfosyntaxi jsem se rozhodl pro osvěžujícího teda chianga. úvodní babylonská věž ukazuje, jak ted chiang pracuje. vybere se zdánlivě obyčejné téma, které dokáže dotáhnout do úžasně absurdních důsledků. plus, je skvělý spisovatel. tahle povídka trefně připomíná starověké texty: přímé, jednoduché, zdánlivě popisné, ukrývající spoustu drobných anekdotických příběhů, inu staré náboženské texty. pravé mistrovství ale spočívá v tom, jak v rámci vyprávění dokáže, i přes zřejmou překvapivost vyprávění samého, připravit logickou a překvapivou pointu. měl bych možná nějaké výhrady ke koncepci hlavně druhé poloviny příběhu, ale nechám si je pro sebe ;) a protože starověké náboženské myšlení i jeho poetika jsou mi blízké, tahle povídka dostává plný počet aster.

Majkl  | **** 11.11.2012 16:20

Príjemné stvárnenie Babylonskej veže, v ktorej sa popisuje nielen dokončenie veže a dosiahnutie nebeskej klenby, ale aj to, ako budovanie ovplyvnilo životy jej staviteľov. K dokonalosti mi chýba hlavne iná pointa, ktorá je možno v duchu náboženstva, no mňa nenadchla.

louza  | ***1/2 21.07.2014 14:02

Zajímavá myšlenka i pointa. Jen průběh povídky je trochu moc krajino malebný. Stačila by menší plocha.

epco55  | **** 15.10.2014 11:40

Ako štart zbierky bezchybné. Poviedka chytila hneď od začiatku a držala skoro až do pre mňa horkého konca. Pretože približne od polovice som si v duchu opakoval, dufam že to neskončí takto, dufam že to neskončí takto, dufam že to neskončí takto. A ono skončilo.

gan112  | **** 16.07.2015 17:24

ako veľa sa dá vydolovať z mála. To bude asi tým aký je Chiang dobrý pozorovateľ, minimalista, detajlista zo zmyslom pre pointu. V zjednodušenej štruktúre si túto poviedku zapamätám do smrti. Ale to asi každý. Podstatnejšia je tá atmosféra, akoby steampunková, new weirdovská,ale rozhodne Chiangovská.

MartinJ  | **** 25.05.2021 20:47

Zajímavá hříčka ze světa starověké kosmologie. Snad to nebude velký spoiler, když řeknu, že je potřeba čtvrtý rozměr. ;-) K tomu si navíc přidejte docela plastické postavy, což nebývá u Chianga pravidlem (většinou bývá více minimalistický) a výsledkem je výborná povídka.

jasonix  | ***** 15.08.2022 15:49

Biblických parafrází a vytrhávání z kontextu je SF plná a samozřejmě lze kriticky zkoumat, jak se ten který autor drží historických pramenů či se od nich odchyluje. Nad to jsem se u tohohle Chianga při třetím čtení nenásilně povznesl a užíval si skvostný jazyk, magickou atmosféru a přitom vcelku reportážní (nepsychologi­zující) styl. Líbí se mi, jak autor ilustruje lidskou schopnost zdůvodnit si své konání, tak aby ve finále vyznívalo jako Bohem posvěcené. Snad ještě víc než povídka samotná mě pobavila diskuse tady na Legii. Potvrzuje, že kolem Babylonu Bůh až doteď šíří chaos a názorové zmatení. Vždyť jméno Bábel znamená Zmatek.



WebArchiv - archiv českého webu