povídka » Lovení snárka
hodnotilo: 21
77%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Mike Resnick

Lovení snárka

Kategorie: sci-fi

originální název: Hunting the Snark
originál vyšel: 12/1999

Komentáře:
quinnet  | ***1/2 07.06.2014 17:49

Novoobjavená planéta priláka skupinku bohatých lovcov, ktorí chcú uloviť zopár trofejí. Vo vnútrozemí jedného kontinentu natrafia na bytosť, ktorá je možno nad ich sily. Ak by sa človek nepozrel na dátum originálu, tipoval by skôr 50. roky. Klasický dobrodružný príbeh na cudzej planéte, kde hrdinovia čelia neznámemu nebezpečenstvu. Čítalo sa to dobre, príbeh bol pekne vypointovaný, celkovo som bol spokojný.

louza  | ****1/2 09.06.2014 13:06

V mnoha směrech tradiční povídka s klasicky překroucenou pointou, která čtenáře snadno přenese do doby zlatého věku žánru ačkoli jde o relativně novou záležitost. Resnick jako obvykle volí snadný a čtivý jazyk, což dává dílku čtenářsky snadno uchopitelný punc.

Dilvermoon  | ****1/2 27.07.2014 16:48

No konečně. Po dvou povídkáh tohoto autora ze slabšího soudku (v jednom případě z velmi slabšího) mi XB předložila napínavý a velmi čtivý příběh komerční lovecké výpravy na cizí planetu. Je to sice velmi přímočaré a dá se říci i klasické (jako ostatně i zmiňované dva poslední kousky), ale to vůbec nevadí. Tentokrát to byla dobrá volba. Navíc navázání povídky na dílo klasika Lewise Carrolla…
Jak říkám, příběh není nijak komplikovaný, ale v tomto případě bych to považoval za klad. Soustředí se zkrátka na lovení snárka, boj o přežití a závěrečnou pointu.



WebArchiv - archiv českého webu