povídka » Farewell Blues
hodnotilo: 9
81%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Jarosław Grzędowicz

Farewell Blues

originální název: Farewell Blues ˙
originál vyšel: 2006

Komentáře:
Majkl  | ***1/2 16.07.2014 22:48

Poviedka, ktorej dejová zápletka – objavenie sa mimozemšťanov, ktorí hlásajú čoskorý výbuch Slnka, no zároveň aj možnosť evakuácie, než sa to stane – sa rozvíja na dvoch rovinách. Prvou je príbeh Piotra Siedlarsieho, ktorého prestalo baviť žiť na Zemi plnej zákazov, nemá už nikoho, pre koho by tu ostal a tak sa rozhodol opustiť Zem. Druhou rovinou je opis spoločnosti, ktorej snaha o bezpečnosť občanov prerastá až do ich obmedzovania a totality. Zaujímavé hlavne opisom viacerých reakcií spoločnosti na príchod mimozemšťanov a ich hlásanie o konci sveta – tak nejako by to aj mohlo prebiehať, chvíľami som si až myslel, že to bude príbeh o tom, ako politika a ľudská povaha zničili možnosť spolupráce s mimozemšťanmi. Pointa je očakávaná a nie je päsťou medzi oči, dôraz je opäť inde.

Madam Brbla  | ***1/2 22.07.2014 14:59

Už kapku vyčpělý, přesto řemeslně zručně sepsaný scénář, jak by mohl probíhat kontakt s mimozemšťany. Přinášejí spásu nebo zkázu? Nechte se překvapit. Největším kladem povídky jsou první dvě třetiny příběhu, poměrně věrná psychologická sonda do duše člověka, který nemá co ztratit. 74%

Strýček Biolit  | ***1/2 15.09.2014 15:06

Ani bych se nezlobil, kdyby tato povídka skončila o 10 stránek dříve…konečně rozuzlení – ač autorsky zřejmě nutné – není na povídce to hlavní. Tím hlavním je opět kritika totality, která svými ocelovými prsty objímá a drtí celou Zeměkouli a maskuje se za obecné blaho. V této totalitě žije hlavní hrdina, jehož předobraz můžeme hledat v postavách R. E. Howarda či REH samotném. Právě myšlenkové pochody a pocit frustrace hlavního hrdiny, jsou na povídce asi to nejlepší.



WebArchiv - archiv českého webu