povídka » Příběhy o selkiích jsou pro žabaře
hodnotilo: 23
59%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Sofia Samatar

Příběhy o selkiích jsou pro žabaře

Kategorie: fantaskní

originální název: Selkie Stories Are for Losers
originál vyšel: 07/01/2013

Komentáře:
louza  | *** 22.08.2014 10:59

Takyumělecká moderní hugonebula povídka využívající jako premisu staré nordické báje. Svízel s podobnými texty je, že jsou většinou dobře, nebo alespoň zajímavě napsané, mají nosnou myšlenku, jsou typicky nadprůměrné což se projeví v okamžitém hodnocení – a téměř jistém zapomenutí do dvou týdnů od přečtení. Podobných prací je tolik, že se v nich člověk prostě ztrácí. Diktatura nadprůměrných.

quinnet  | ***1/2 24.08.2014 22:12

Kto čítal niečo od Kelly Link asi bude v obraze aký štýl rozprávania môže očakávať. Hlavnou hrdinkou je dievča pracujúce v miestnej reštaurácii. Spomína na mamu, ktorá si obliekla starý sivý kožuch a odišla ktovie kam. A sú tu aj nejaké tie legendy o selkiách – mytologických bytostiach zo starého Škótska, ktoré sa po zvlečení tulenej kože menia na ľudí. Príbeh je našťastie krátky, takže nestihne nudiť. Autorka ma nesporný talent písať skvelé, zádumčivé príbehy k večernému krbu. Mne však tento komorný lyrický príbeh úplne nesadol. Asi nie som loser.

Dilvermoon  | ***1/2 16.09.2014 09:04

Fantasy povídka, takový trochu divný kus o tuleních lidech, kdy jsem si až do konce nebyl jistý, jestli se mi vůbec líbí. Poslední odstavec ale dodal celému příběhu něco navíc, takže nakonec v podstatě ano. Pokud jde o překlad, tak by v názvu sedělo místo „žabaře“ spíše třeba „poražené“. Více by to podle mého názoru vystihovalo vyznění povídky.

jasonix  | **** 22.10.2021 12:46

Bolestné je hledání vlastní identity, jak dokazuje tento příběh prodchnutý jemnou magií. Tak trošku malá mořská víla, bloudící ovšem v genderově flexibilním světě.



WebArchiv - archiv českého webu