povídka » Přísežný meč
v Top10 1
hodnotilo: 31
82%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

George R. R. Martin

Přísežný meč

Povídka patří do světa: Svět ledu a ohně

Kategorie: fantasy

originální název: The Sworn Sword
originál vyšel: 2003

odkazy: 1x [recenze]

Komentáře:
Strýček Biolit  | ***1/2 06.11.2014 20:36

Ne vše je takové, jaké se zdá. Staré křivdy a spory stále doutnají…i naprostá banalita může spustit krveprolití.

Povídka je psána velice svižně, jenom jsem se do ní nemohl nějak více začíst, proto nižší hodnocení. Jinak platí to, co jsem napsal k Potulnému rytíři.

Gaarq  | **** 01.02.2015 11:53

skvěle napsaná variace na klasické rytířské příběhy s notnou dávkou platonické romance. máme tu i nectného rytíře a starého mluvku, ambiciózního hrubce a našeho hrdinu, který se musí popasovat s tím, že jeho čest by mohla utrpět paradoxně v okamžiku, kdy si myslí, že čestně jedná. jistý přesah to má, právě v posledně jmenovaném aspektu, ale pořád rytířská klišé a lekce historie převládají.

Strider  | **** 26.02.2015 11:27

Lokálny spor medzi dvomi bezvýnamnými rodmi nie je z historického hľadiska Westerosu veľmi zaujímavý a tak majú pre fanúšika Piesne ľadu a ohňa väčšiu pridanú hodnotu spomienkové pasáže o bitke na Červenej tráve. Tempo je na môj vkus až príliš voľné a zápletka príliš prostá, ale zobrazenie života v stredovekých časoch je opäť fantastické. Zásady rytierskosti sú opäť v centre autorovej pozornosti, hoci teraz z trochu iného uhla ako v Potulnom rytierovi. Stále veľmi dobré čítanie, čakal som ale kus viac. 8/10

louza  | *** 18.08.2021 17:31

Dunk a Egg se ve službách starého rytíře dostanou do konfliktu dvou rodů kvůli přehrazené řece. A jen hrdinská mysl s čestné jednání ústředního hrdiny může vyřešit spor bez zbytečného krveprolití. Martin tu servíruje další střípek ze své anti fantasy ságy. Naturalismus světa je fajn, ale na to že jde „jen“ o povídku to trochu přehání s historií a hloubkou tématu. Skoro se zdá, že je tu hlavní linie jen zástěrka pro vrtání se v rodových konotacích, které se autorovi líhnou v palici takřka bez hraničně. Je to škoda, protože to zbytečně snižuje čtivost textu, kterou právě tento autor kdysi vynikal.



WebArchiv - archiv českého webu