povídka » Tajemný rytíř
hodnotilo: 33
88%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

George R. R. Martin

Tajemný rytíř

Povídka patří do světa: Svět ledu a ohně

Kategorie: fantasy

originální název: The Mystery Knight
originál vyšel: 2010

Komentáře:
Strýček Biolit  | **** 06.11.2014 20:41

Poslední práce knihy čtenáře vezme na exkurzi mezi klubko hadů – v němž jsou, shodou náhod, lapeni i hlavní hrdinové. Povídka se čte velice dobře, dojde i na Martinovy oblíbené popisy jídel. Nechybí správně načasovaná gradace a velké finále. Výborná zábava na pár hodin.

Gaarq  | ***** 01.02.2015 11:49

nejzajímavější ze všech tří povídek sbírky. má asi největší přesah, nejvíc se blíží tomu, čím GRRM namlsal své čtenáře v písni ledu a ohně. poněkud jednodušší, nikoliv však hloupý, duncan je konfrontován s nejvyšší politikou a prostředky, jimiž se vede. osud s ním smýká a jeho tvrdohlavost (v obou významech tohoto slova) mu dovolí z toho stále vyplout se štítem tam, kde jeho protivníci končí na něm. dost dobré.

Strider  | ***** 26.02.2015 11:35

Po dlhšom úvode, kde sa musí človek zorientovať vo veľkom množstve postáv prichádzajú intrigy, zrady a šedá politka presne v duchu ságy. Zvratov je snáď až priveľa, neustále sa niečo deje a Dunk s Eggom majú plno práce vykľučkovať z labyrintu politických ambícii so zdravou kožou. Vynikajúce čítanie so skvele vystavaným príbehom, ktorý je ale v závere trochu uponáhľaný. 9-/10

louza  | ****1/2 19.02.2022 10:40

Rozhodně nejpropracovanější Dunkovská novelka hodně těžící z prostředí v němž se odehrává. Ser Dunk a Egg se zapisují na pouťový turnaj v rámci jedné svatby, který se ale ukáže býti něčím úplně jiným. Dunk tu příjemně prohraje rytířské klání už při prvním výjezdu, přesto však dokáže, že rytířem není jen ten kdo dokáže srazit druhého dlouhým klackem z koně. Text skrze velký počet postav a silné politické provázání se ságou není snadné učíst, ale kvalitou je o parník před svými předchůdci.



WebArchiv - archiv českého webu