povídka » Nápravce reputací
hodnotilo: 10
86%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert W. Chambers

Nápravce reputací

Komentáře:
gan112  | **** 26.11.2015 11:57

Písané je to až príliš zdĺhavo, no napätiu to veľmi nepomáha. Poviedka sa u mňa zmietala na pomedzí očakávania a nudy. Inak ale dômyselne a nápadito napísané. Prvky ako samovražedná komora, láska vedľajších postáv, pád z koňa … majú pevné miesto v deji. Najviac sa mi páčila gradácia na posledných troch stranách, keď už čitateľ vie ako sa príbeh skončí, ale napriek tomu sa ešte všetko vyjasňuje do ostrejších kontúr.

louza  | ***** 02.07.2020 22:30

Kultovní počátek ještě kultovnějšího cyklu povídek o Králi ve žlutém, tajemné zapovězené knize a snovém místě Carcosa. Na první pohled možná působí trochu fádně svými květnatými dobovými popisy, které fungují jako reálné vložky mezi bizarními situacemi provázejícími příběh hlavního hrdiny, jež se musí po pádu z koně a úrazu mozku podrobit léčbě v blázinci. Chambers mistrovsky balancuje na hraně reality a všechny podivnosti i jejich vyústění jsou právě tak na hraně, aby mohla čtenářova mysl mezi řádky textu pracovat na plné obrátky. Otazníky jsou přesně tím co povídka ve čtenáři zanechá čím víc přemýšlí nad jednotlivými detaily. Text je jako vybroušený diamant, kde každý detail při podrobném průzkumu pokřiví všechny ostatní a ukáže je ve zcela odlišném světle, takže lze jen těžko určit co je ještě realita a co už výplod šílenství. A do toho všeho skvěle sedí jen letmo, přesto však místy až nepříjemně konkrétně načrtnutý fantaskní mýtus o Hasturovi, králi šílenství. Mistrovské Kafkoidní dílko, které své tajemství nevydá ani po mnoha přečteních.



WebArchiv - archiv českého webu