povídka » Ve Dračím dvorci
hodnotilo: 8
80%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert W. Chambers

Ve Dračím dvorci

Komentáře:
louza  | **** 03.07.2020 09:32

Krátká, ale řemeslně dobře napsaná povídka o bezejmenném hrdinovi, který se snaží v kostele ulevit duši ztýrané četbou knihy Krále ve žlutém, avšak stane se objetí zla v podobě ďábelského varhaníka. Stejně jako Maska se i tato povídka odehrává v Paříži a stejně tak i tady autor čerpá ze svých studijních let. A bohužel stejně jako Maska nedosahuje variability Nápravce reputací. Text extrémně připomíná vyřídilku H.P.Lovecrafta, jen je asi o dvacet let starší, než jeho práce.

Pokud jste hráli karetní Arkham Horror, poznáte v povídce dějství scénaře A Phantom of Truth, který je její přímo inspirován. V komiksové adaptaci cyklu Krále ve žlutém z roku 2015 použil I.N.J.Culbard elegantní tah, když bezejmenného hrdinu povídky prohlásil za malíře Scotta, který je vedlejší postavou Masky a hlavní postavou Žlutého znamení. Poté povídky Ve Dračím dvorci a Žluté znamení prohodil, čímž všechny povídky cyklu úzce propojil a zároveň dosáhl skvělého vyvrcholení povídkové série. V původním členění bohužel text až tak velký smysl nemá a degraduje „jen“ na dobře napsaný kraťas trochu přicmrndávající k mytologickému podtextu. Škoda. Stačilo tak málo.



WebArchiv - archiv českého webu