povídka » Paprika
hodnotilo: 19
65%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Jason Sanford

Paprika

Kategorie: sci-fi - cyberpunk

originální název: Paprika ˙
originál vyšel: 11/2013

Komentáře:
quinnet  | **** 13.09.2015 22:29

Opäť Sanford a opäť kvalita. Poviedka je napísaná ako hold japonskému režisérovi Satoshi Konovi. Vo veľmi vzdialenej budúcnosti žije už len pár milénia starých ľudí, ktorým robia spoločnosť geneticky upravené zvieratá a akési konštrukty, ktoré majú naprogramovanú povinnosť zdigitalizovať osobnosti ľudí do akejsi virtuálnej reality. Pôsobivé a keby to chcel niekto zanimovať, vôbec by som nebol proti.

louza  | * 21.09.2015 15:41

Dobrá fantasmagorie. Odtažitý překombinovaný vesmír, nemožnost vcítit se do postav a průměrné literární schopnosti autora dokáží skvěle definovat moderní uvědomělé sci-fi, kterému je ovšem radno se vyhnout. Povídka dobrá tak k nominaci na Huga nového tisíciletí.

idle  | *** 12.10.2015 20:57

Svět vymírajícího lidstva je poměrně depresivní. Do toho ještě příběh, který sviští rychloposunem přes statisíce let, což mě obvykle moc nezaujme. Ale tady to nakonec nebylo zase až tak úmorné.

edo_nick  | **** 06.09.2018 12:47

Pekný nápad ale prostredie sa mi zdá veľmi nevierohodné. Ľudia vymrú lebo nemajú deti – nie je to žiadno zdôvodnené aj keď samotná dlhovekosť smeruje k obmedzeniu reprodukcie, nemyslím, že by to zašlo až tak ďaleko. Následne sa dej posúva o eony, ale napriek tomu na Zemi žijú len veveričky a duby? V konečnom dôsledku je však táto dystopia veľmi pekná. Ešte jedna poznámka meno Paprika možno znie pre anglicky hovoriacich čitateľov zaujímavo, ale myslím si, že pre čechov a Slovákov znie dosť čudne. Naprv som si myslel, že v originále sa hl. hrdinka volá Pepper a prekladateľ jej meno doslovne preložil. A v konečnom dôsledku s tým začali japonci https://en.wikipedia.org/wiki/Paprika_(2006_film)



WebArchiv - archiv českého webu