povídka » Když dítě neshnije
hodnotilo: 13
68%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Martin Moudrý

Když dítě neshnije

Kategorie: horor - dark - zombie

originál vyšel: 11/2015

Komentáře:
Polinius  | ***** 16.11.2015 18:33

Jak chorý musí být jeho mozek? Kdybych byl choreograf XB-1, tak bych si tuhle povídku nechal do vánočního prosincového čísla. Proč choreograf? Protože tahle povídka rozpohybuje vaše svaly v oblasti žaludku a normální lidé to nemusejí ustát. Povídka není samoúčelně nechutná a má i svá romantická místečka. Myslím si, že kvůli této povídce mnoho dětí čtenářů XB-1 NEdostane k vánocům kolo. Kdyby ještě existovala soutěž „Ježíšku, já chci plamenomet“ tak tohle by byla vítězná povídka.

Povídka je protipólem k veskrze optimistickým povídkám od asijských autorů v tomto čísle. Je to jako, kdyby k Vám domů někdo přišel a utrhl vám ruku, aby vám s ní posléze nafackoval a probudil vás z toho uvědomělého zasnění po přečtení třeba Mono no aware, či Tsung-Tsungino léto.

Poznámka: Mám pocit, že v povídce nevystupují krysy, ale potkani. Krysy nehrabou tunely, potkani ano. Potkani jsou u nás všude, krysy moc ne. Potkani mají rádi mokré prostředí, krysy suší. Krysy nemají hierarchické kolonie, potkani ano.

quinnet  | ***1/2 17.11.2015 14:36

Keby bolo po mojom, tak táto poviedka bude vytlačená o mesiac skôr. Je to čistokrvný horor s gore efektami, kde hlavným hrdinom je rakovina. Áno – tá choroba, ktorej dopomohlo ku šťastiu ožarovanie a chemoterapia. Ešte tak vyriešiť hodnotenie. A tu mám problém, 5* určite nie, poviedka ma nedostala do žiadneho úžasu, na druhú stranu do braku to má veľmi ďaleko. MM vie zaujať najmä sugestívnosťou vyšinutej reality, ktorá sa vyskytuje v tejto poviedke. Najmä časti s matkou a otcom malého chlapca sú výborné. Oceňujem aj krátke odstavce, čo dynamizuje dej. Takže my to suma sumárum vychádza na nadpriemerných 70%. Ale byť do dlhšie, tak to asi nedočítam – nudilo ma to.

antonia  | **** 25.03.2016 13:19

Řeknu to takhle, ještě že mi nevadí hlodavci. Pokud je náhodou nemáte rádi, tak tohle rozhodně nečtěte nebo se vám udělá trochu nevolno. Tahle povídka má takřka všechno – nápaditého protivníka, osud, strach a dojímavé momenty.

edo_nick  | *** 04.11.2018 13:51

Nie som fanúšik hororu a tušil som do čoho idem. Autor písať vie, takže sa dej nikde nezadrháva a pozvoľne plynie k svojmu „zvrátenému“ koncu. Vyústenie rodinnej tragédie je nápadité ale ako SF fanúšikovi mi dosť vadilo personifikovanie rakoviny ako bytosti so všetkými dôsledkami na dej, jednoducho to bolo príliš veľmi „fantastické“ = neuveriteľné.



WebArchiv - archiv českého webu