povídka » Výzva z jiného světa
hodnotilo: 9
82%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Robert E. Howard
H. P. Lovecraft
Catherine Lucille Moore
Frank Belknap Long
Abraham Merritt

Výzva z jiného světa

anglický název: The Challenge from Beyond
originál vyšel: 09/1935

Komentáře:
KeB  | **** 15.09.2015 17:52

Jedna z mála česky vydaných povídek, jenž není ani ve spisech ani ve žlutém koni. Škoda, jsou v ní odkazy na Stín z času a dokonce i na Hory šílenství.

louza  | ****1/2 04.07.2020 22:52

Zajímavý povídkový experiment tvoří štafeta několika autorů, z nichž první dva – Mooreová a Merritt vykopávají děj kolem tajemné kostky s runovými nápisy uvnitř dost nešťastně. Nebyl by to ale mistr Lovecraft, aby nevybral ostrou zatáčku s grácií sobě vlastní. Expert na kosmický děs netroškaří a používá těžký kalibr svého top výraziva s komplexním historickým pozadím, které jen náhodou nespadá přímo do mytosu, ale dost se mu i některým jiným povídkám podobá. Jestli H.P. zachránil den, tak R.E. ho rozzářil sluncem, a krví. Je to dokonalý obrat o 360 stupňů těžce kontrastujíc s poslední větou ustrašeného providenčníka, když Conan přebírá otěže a do slova a do písmene se chápe výzvy jiného světa. Howard je absolutní boreac a není náhodou, že je spolu s Lovecraftem i po téměř sto letech stále v kursu. Dokonalé žůžo a bájo ani moc nekazí Long se svým těžkotonážním hororem ve dvou liniovém závěru (kromě fádního trapasu v poslední větě). Nevypadalo to, ale tahle povídka se nakonec opravdu vybarvila. I přes nudný začátek je to výtečný text a unikátní příležitost sledovat mistry při práci v tandemu.



WebArchiv - archiv českého webu