povídka » Tanec s cizincem v zemi lazarů
hodnotilo: 18
69%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Will McIntosh

Tanec s cizincem v zemi lazarů

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická

originální název: Dancing with a Stranger in the Land of Nod
originál vyšel: 01/05/2015

Komentáře:
quinnet  | **** 15.01.2017 16:37

Tretia poviedka z cyklu o paralyzujúcej nákaze. A lepšia ako tá druhá. Je stručná a bez nejakých omáčok opisuje dilema hlavnej hrdinky. Autor sa spolieha, že čitateľ pozná predchádzajúce diely z tohto sveta.

jasonix  | ***** 27.01.2022 19:31

Co s bolestí, která se nedá vydržet? A co může představovat větší muka, než když se tělo nemůže ani pohnout, ale mozek se svými pocity, úzkostmi a hrůzami jede dál? Ano, horší než tohle je, když to nepostihne vás ale vaše nejbližší. Povídka a zejména její závěr patří k nejpůsobivějším jaké jsem četl. Ne, není v tom moc naděje, ale přesto určitá úleva.

Závěrem mé pocity z celé „lazarské trilogie“: Autor vychází z relativně jednoduché premisy, kdy se většina lidstva vinou virové pandemie promění v Šípkové Růženky a „pozůstalí“ jsou konfrontováni s dilematy, která tento stav přináší. Jako do zásvětí sem pronikají ozvuky světa „před“, vztahy se tu deformují a nabývají nových významů. McIntosh se vyhýbá většině klišé postapo příběhů, nešponuje akci, nepátrá po původu nákazy či po terapii, ale ani nepředkládá plané naděje. Soustředí se na prožitky postav a jejich jednání v duchu hesla, že mimořádná doba si žádá mimořádná řešení. Oceňuji autentický styl, tragikomiku namísto patosu a nevídaný cit pro detail.



WebArchiv - archiv českého webu