povídka » Šílený měsíc
hodnotilo: 11
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Stanley G. Weinbaum

Šílený měsíc

Povídka vyšla i pod názvem:
Bláznivý měsíc
(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

originální název: The Mad Moon
originál vyšel: 12/1935

Komentáře:
KeB  | ***** 17.09.2011 22:45

Staňte se obchodníkem na Io. Na místě, kde se vás budou snažit zabít malí, ale o to horší, krysáci, na místě kde váš zisk bude záviset na imbecilních cvokýších a na místě kde vás může zabít bílá horečka. A vaším jediným kamarádem bude papouškocour Oliver…


Málem jsem tu povídku nepoznal. Přece jen je to už nějaký ten pátek, co jsem ji četl a hlavně překlad je úplně jiný. Místo krysáků jsou to Kraďáci (malí hajzlíci jsou to stejně) místo cvokýšů se jim říká JOJO/JOJA (to možná asi i lepší) a místo papouškocoura je to kočkoušek to jsem nepobral vůbec. Jinak přidávám na hodnocenní tahle si plnou palbu zaslouží.

quinnet  | nehodnoceno 30.10.2020 14:05

Maximálna pulp forma, kde sa ešte kašľalo na nejaké inteligentné formy života. Boli otravní? – zbaviť sa ich. No a to sa ešte hlavný hrdina čudoval, že mu idú po krku. Nechýba bohatá kráska v problémoch a zázračný únik. Mesiac Io ma v poviedke dosť nepríjemné klimatické podnebie, samozrejme presne v opačnom zmysle ako astronómovia zistili o pár desiatok rokov neskôr. Ale treba uznať, že poviedka je napísaná sviežo, najmä si budem pamätať vtipné stretnutie oboch hlavných hrdinov.



WebArchiv - archiv českého webu