povídka » Dlouhý skok
hodnotilo: 15
69%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Derek Künsken

Dlouhý skok

Kategorie: sci-fi

originální název: Long Leap
originál vyšel: 2012

Komentáře:
quinnet  | ***1/2 28.02.2018 11:25

DK oprášil svoju neutrónovú hviezdu a vystaval okolo nej ďalší príbeh. Po smolnom odchýlení z kurzu uviazne pri jednom pulsare viacgenereračná loď so 4 000 ľudí na palube. je im dokonale jasné, že by sa tu dlho zdržiavať nemali a tak pošlú na miestnu planétu trojčlennú posádku, aby získali cenné suroviny pre pohon. Planéta je však zaujímavá aj z vedeckého hľadiska. Svojim spôsobom autor použil nápad z poviedky ‚Cesta Jehly‘, zameral sa však na nesporne zaujímavú vedeckú podstatu života v žiari takejto hviezdy. Hlavný hrdina bol zaujímavý týpek, ešteže mal dosť inej práce, inak neviem, neviem…

Polinius  | ***1/2 28.02.2019 17:52

Chápu, proč je to pro někoho velká událost, ale na můj vkus je to moc SCI a málo FI. Ale stále je to lepší text něž Marťan.

Dilvermoon  | ***** 12.06.2020 17:32

Další opravdová sci-fi pecka bez příměsi od Dereka Künskena. Dobrá práce, že si ho v XB všimli a věnují se mu. U jeho povídek, ať to byla Cesta jehly, Přílivové manévry nebo tento Dlouhý skok, se mi dostává přesně toho, co hledám. Mimo jiné tedy. Tentokrát se už potřetí dostaneme na planetu obíhající neutronovou hvězdu (tedy je to pokaždé jiná planeta a jiná hvězda) a tentokrát už jsou na scéně lidé. A nejen, že musí vědecky vyřešit problém velké existenční hrozby, ale máme tu i psychologické hledisko, neboť hlavní postava rozhodně není bezúhonný občan generační lodi.

jasonix  | ***1/2 10.05.2023 08:44

Nějak jsem čekal, že „psychopatický potenciál“ protagonisty bude víc využit. No možná mi jen něco uniklo. Takhle váhám, zda je tento prvek pikantním kořením anebo spíš kontaminací jinak slušné hard SF práce v kulisách generační lodě a bizarních vesmírných těles.



WebArchiv - archiv českého webu