povídka » Černými schodišti pod zem
hodnotilo: 5
72%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Joseph S. Pulver Sr.

Černými schodišti pod zem

Kategorie: horor

originální název: Down Black Staircases
originál vyšel: 01/02/2014

Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [3] toms (editor) 05.07.2017 01:17  

@noir[2]: hezké nakouknutí do Tvé překladatelské dílny, už se nedivím, že jsou překlady tak kvalitní, když na to jdeš takhle vědecky – poslouchat autorovu oblíbenou hudbu, to slyším poprvé :-)

 [2] noir 04.07.2017 21:43  

No, asi to bude znít divně, ale tohle se mi překládalo docela dobře. Věděl jsem, do čeho jdu, a jakmile jsem pochopil, „co tím chce básník říct“, jak to myslí a jakou používá metodu, v podstatě jsem jen čekal na to správné rozpoložení, až vstoupím do jakési Zóny soumraku, stavu mírného vykolejení nebo vyšinutí, pak jsem se na tu povídku vrhl a měl ji docela rychle hotovou. Navíc Pulver nabízí klíč ke svým textům ve výčtu hudby, kterou při psaní poslouchá … a protože se tam naštěstí skoro nezpívá, pouštím si to taky (ve své sbírce Sin & Ashes zmiňuje třeba: Brian Eno, Bohren & der Club of Gore, Harold Budd, Happy Rhodes…). A určitě souhlasím s tím, že tohle je určitá moderní esence HPL, je to temné a dost iracionální, ale drží to pohromadě… ale konzumovat se dá jen někdy, spíš v noci, pak to i funguje.

 [1] BorgDog 04.07.2017 00:41  

Pro noira: Jaká byla u překládání této povídky spotřeba kafe? Tipuji tak středně velkou plantáž. Já bych si asi vystřelil mozek po dvou stranách. :-)

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu