povídka » Záchranný oddíl
v Top10 2
hodnotilo: 32
84%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku přebal jedné z knih obsahující tuto povídku Povídka je uvedena ve více knihách = více obálek - po kliku na aktuální obrázek se obálka vymění.

Arthur C. Clarke

Záchranný oddíl

Povídka vyšla i pod názvy:
Záchranná výprava
Záchranná akcia

(viz informace o umístění v knihách - záložka 'základní informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Rescue Party
originál vyšel: 05/1946

Komentáře:
Phoenix  | ***** 23.12.2012 18:07

Záchranný oddíl je jedna z nejpovedenějších povídek autora. Na celkem malém prostoru dokázal představit celý vesmír, nastínit jeho fungování, zmínit se o jedné nepatrné planetě jménem Země a ještě do toho zamotat jeden příběh ze života vládců vesmíru. Co víc si přát od povídky?

Gaarq  | ** 29.08.2018 07:30

i mistr tesař a tohle se mistrovi vážně nepovedlo. upřímně nesnáším takové ty kydózní povídky o prastarých supervyvinutých civilizacích, co sežrali všechnu moudrost vesmíru a chovají se jak pionýři na výletě. technicistní vychytávky nula bodov, futurologické střevo tentokrát sira clarke'a těžce zradilo (jakože fakt vrtulníky? a proč nejdřív důrazně říká, jak v důsledku jejich používání zanikla klasická města a pak v tom světě popisuje města?). samotný příběh je mírně modifikovaná kopie autorovy nedávné historie (publikováno 1946). jediná zajímavá věc je poslední věta povídky, ale ta tam tak visí v prostoru a … nic dalšího.



WebArchiv - archiv českého webu