povídka » Blackwoodův synek
hodnotilo: 19
76%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Laird Barron

Blackwoodův synek

Kategorie: horor

originální název: Blackwood's Baby
originál vyšel: 06/09/2011

Komentáře:
BorgDog  | **** 02.10.2017 23:46

Na úvod „klasické“ Barronovské téma, prostředí lesa a satanismus. Lov party zbohatlíků na „legendárního“ jelena s přezdívkou Blackwoodův synek, který má ve skutečnosti zcela jiný, mnohem temnější účel, a věci se zvrhnou rychle i děsivě. Velice slušné.

quinnet  | ***1/2 26.02.2018 00:05

Neviem na koľko bola pre Barrona typická poviedka Halíme kouřem záři severu, ale Blackwoodov synček je prostý experimentovania a tak dostávame klasický mysteriózny príbeh o jednej nepodarenej poľovačke. Slušne postavený dej s dobre fungujúcou atmosférou. Uvidíme čo ďalšie poviedky.

Lucc  | **** 29.04.2019 17:46

Po dočtení Slepozrakosti na mne Blackwoodův synek působil bezmála jako duchovní literatura. :-D Dobrý úvod nejen do sbírky, ale také do autorem častěji použitého zlem poskvrněného prostředí, Krutého dolu ve státě Washington. Jde se na tradiční prestižní lov a sjedou se různí hosté zblízka i zdáli. Různí lidé mají různé motivace, které odhalí až finále, před kterým je dost dlouhá tu více tu méně tísnivá expozice. Barron ví, jak psát. Přirovnal bych ho k Ligottimu, jen bez těch metafyzických ploch. Jakoby obyčejný text, ve kterém je ale cosi, co působí znepokojivě a ani po pár dnech jsem jej nedostal z hlavy. Zaujala mne nejprve spisovná čeština přímých řečí, která se večer před lovem „přepnula“ do hovorové až argotu. Autorský záměr (demonstrace vlivu alkoholu?, odhození zábran ve chvílích, kdy jde do tuhého?), náhoda nebo chyba překladatele?

Gaarq  | ** 08.09.2019 20:56

strašidelná nuda. doslova. první polovina povídky je snůška klišé, která v zásadě k ničemu v příběhu nejsou. nápad s megajelenem je pěkný, ale plytký, prostě nějaký bubák/ďábel bez čehokoliv „navíc“. nelze autorovi upřít bohatý a obratný jazyk, ale pro tohoto čtenáře to není ta správná směs písmenek.



WebArchiv - archiv českého webu