povídka » Magická ruka
hodnotilo: 15
85%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Laird Barron

Magická ruka

Kategorie: horor

originální název: Hand of Glory
originál vyšel: 02/10/2012

Komentáře:
BorgDog  | ***** 02.10.2017 23:59

Nekompromisních pět hvězd a úvaha o zařazení do top 10. V první osobě sledujeme perfektního „antihrdinu“, mafiánského ranaře, který se ve „zlaté éře prohibice“ namočí do tajné války mocného čaroděje se satanistickým kultem. Stačí jedna nevinná věta, a už to jede. Thompson ve futrálu na housle, moře chlastu, děvky, vidláci, černá magie, hluboké lesy. K tomu skvostně vypilovaný styl (a překlad), skvostné drsňácké hlášky (Blackwoodův recept na lívance nezapomenutelný), i silné zakončení. TAKHLE se mají podobné věci psát. Hltal jsem jako už dlouho nic.

quinnet  | **** 23.03.2018 14:15

V tejto poviedke autor trochu pritvrdil a to najmä pomocou aktérov deja. Slušného človeka tu nenájdete ani medzi riadkami, samí vrahovia, gangstri, podvodníci, satanisti a šľapky ochotní vás poslať na druhý svet len tak pre radosť. Štýlom je to napoly gangsterka a pekne napínavá. Zavítame tu do známeho údolia neďaleko Seattlu, kde hlavná postava túžiaca po pomste ide na „návštevu“ k synovi Eadwearda Muybridgea. Desivá atmosféra graduje (kino, návšteva u čarodejnice), len škoda, že to na konci vyprchá. K dokresleniu atmosféry odporúčam si pozrieť krátke ukážky Muybridgeovej tvorby.

Lucc  | ***** 29.04.2019 18:11

Miluji díla, která se nějak opírají či otírají o realitu a využívají známou osobnost, aby její život bez skrupulí ohnula někam do říší (v tomto případě temné) fantasie. Eadweard Muybridge byl sice pro mne neznámý fotograf a filmař (faktografičtí nazis promiňte, vím, že tyto technologie tehdy neexistovaly a co on dělal se jmenuje jinak), ale některá jeho díla se o můj zrak již otřela a povídka díky podivnosti jeho prací získává pel (potenciální) true story. A to je vějička, které neodolám, jsouc skrytý milovník bizarního bulváru.
Na povídce je druhé positivum to, co popisuje BorgDog i quinnet. Hrdinové, dobová stylizace, střet „velkého“ gangsterského světa s tím „malým“, skrytým, temným, krvavým hlenovitě slizkým, páchnoucím louhem, starými pastmi na mývaly a krvesmilstvem páchaným na lesních oltářích zasvěcených Rohatému. Zamrzí nedotažení myšlenky o prokletí pomocí filmu či fotografie, které slibuje úvodní ožehlý zápisek z deníku o bizonovi. To by byla pecka, existencionální vypalovačka. Takhle je Magická ruka „jen“ perfektní mix noir gangsterky se silným satanisticko-okultním pozadím, který ale postrádá tu pravou ránu na solar. I tak po drobné úvaze za deset.
_
_
_
_
_
_

Neslyšíte odvedle plakat dítě?



WebArchiv - archiv českého webu