povídka » Jizva
hodnotilo: 15
78%
přebal jedné z knih obsahující tuto povídku

Laird Barron

Jizva

Kategorie: horor

originální název: The Siphon
originál vyšel: 13/09/2011

Komentáře:
BorgDog  | **** 03.10.2017 00:10

A otevíráme duší kosmickým hrůzám ve stylu, jaký by Mistra Lovecrafta přiměl uznale pozvednout číši. Barron tu předvádí prakticky všechny typické HPL prvky, přesto způsobem, který nenudí a nepůsobí jako imitace. Nespolehlivý vypravěč. Scény potemnělých budov, nelidské zlo a jeho uctívači, padající temnota. Není úniku, není bezpečí, není naděje. A jen v tom je jediná jistota…

quinnet  | ****1/2 13.04.2018 09:19

Zatiaľ najlepšia poviedka tejto zbierky. Začína sa to pomaly, dej príjemne plynie, zoznamujeme sa s hlavným hrdinom a jeho úspešnou kariérou realitného pracovníka a skvelého záletníka. Pomedzi to Laird občas brnkne na temnú strunu, čo dáva tušiť, že to s Lancasterom nebolo vždy také ružové ako teraz. Nedopatrením sa dostane aj do služieb NSA a tá ho po čase poverí doprevádzaním nádejných kupcov veľkého business centra. A tam autor vybalí svoje najlepšie hororové remeslo, tematicky čerpajúce z prác HPL okorenené explicitnými krvavými scénami.

Lucc  | ***1/2 10.05.2019 16:19

První 3/4 velmi pěkné v duchu HPL jen v moderní době s jejími vymoženostmi. Konec ale nuda až trapnost – proč to s hrdinou dopadlo tak, jak dopadlo? Že nebylo jedno z tajemství odhaleno, to mi problém nedělá, ale příběh se prostě vydal na cestu, kterou odmítám. Navíc mám opět problém s názvem. Vím, co asi chtěl autor i překladatel říci, ale pokud není jizva (nebo třeba nálevka, savice či něco podobného) použita v textu, pak to je prostě matoucí. Takže za mne po slibném začátku dost zklamání. Tohle chtělo něco mnohem víc makabrózního. Někde více odhalit, jinde zamlžit. Škoda.



WebArchiv - archiv českého webu